5 Ekim 2024 Cumartesi

Sancar: Bütçede engellilere ayrılan pay artırılmalıdır

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bütçe buluşmaları kapsamında Türkiye Engelliler Konfederasyonu'nu ziyaret etti. Sancar, iktidarın engellilere yönelik ayrımcı politikalarına işaret etti, bütçeden engelliler için ayrılan payın arttırılması için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye Engelliler Konfederasyonu'nu ziyaret etti. Bütçe buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen ziyarete, HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi de katıldı.

KURTER: ENGELLİLER İÇİN EŞİTLİK SÖZ KONUSU DEĞİL
Buluşmada konuşan Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurter, engellilerin en büyük sorunlarının istihdam olduğunu söyledi. Anayasada yer alan sosyal devlet yükümlülerinin yerine getirilmediğini belirten Kurter, "Anayasanın 10'uncu maddesi herkes kanun önünde eşit demektedir, ama eşitlik Türkiye'de engelliler için söz konusu değil" dedi.

SANCAR: SARAYIN DEĞİL HALKIN BÜTÇESİNİ YAPMAK İSTİYORUZ
Toplumun büyük bir kesimini oluşturan engellilerin büyük bir ayrımcılık ve hak gasbına maruz kaldığına dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Sancar, bütçenin toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarına göre hazırlanması gerektiğini fakat bunun yapılmadığını söyledi.

Sarayda bürokratlarla hazırlanan bütçenin halkın ihtiyaçlarını karşılamadığına işaret eden Sancar, "Bu bütçe savaşa, saraya ve yandaşa hazırlanmıştır. Amacımız bunun halka bütçe haline gelmesi için Meclis'te bütün imkanlarımızı kullanmaktır. Engellilerin bütün sorunlarının farkındayız ve bunun için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

'ENGELLİLERE AYRILAN BÜTÇE YÜZDE İKİNİN ALTINDA'
Türkiye'de nüfus içinde engellilerin oranıyla ilgili sağlıklı verilen olmadığını kaydeden Sancar, 10 milyon civarında engelli olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Sancar, "Parti olarak; engellilere yönelik tüm hizmetlerin parasız, kamusal, anadilinde ve erişilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Oysa engellilere sunulan hizmetlerin bu ilkelerin gereklerini karşılamadığını biliyoruz. 2022 için bütçede engelliler için ayrılan pay yüzde 2'nin altındadır. Böyle bir kesimin hakları ve ihtiyaçları için bu pay çok yetersiz kalmaktadır. Bunun için kaynak mevcuttur. Mesela israfta, yandaşlara rant temininde ve savaş politikalarında değişikliğe gidilerek bu kaynaklar halka aktarılabilir. Bizim mücadelemiz bu çerçevede yürümektedir" diye konuştu.

İktidarın engellilere yönelik politikasının lütuf ve sadaka anlayışına dayandığına işaret eden Sancar, engellilerin bağımsız birey ve eşit yurttaş olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

'ENGELLİ DOSTU KENTLER İÇİN 2022 SEFERBERLİK YILI OLMALIDIR'
Sancar konuşmasında, "Eşit yurttaşlık ve onurla yaşam temel parolamızdır" dedi.

Kentler ve kamu binaları başta olmak üzere yaşamın sürdüğü her alanın engelli dostu olması gerektiğini hatırlatan Sancar, 2022 yılının bu kapsamda seferberlik yılı ilan edilmesini çağrısında bulundu. Sancar, bütçeden bunun için gerekli kaynağın ayrılması gerektiğini de söyledi, "Bütçede ayrılan payın yükseltilmesi için hem TBMM Plan Bütçe Komisyonunda hem de Meclis Genel Kurulunda çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, engellilere yönelik hizmetler için yerel yönetimlere yetki devri yapılması gerektiğini belirterek, kamu hizmetleri ve istihdamda engellilere yönelik ayrımcılığa son verilmesi gerektiğini söyledi.