5 Ekim 2024 Cumartesi

Sağlık Bakanlığı'na aşılama programı soruldu

Aşılama programının sendikalar, meslek ve demokratik kitle örgütleri ve yerel yönetimlerin görüşlerine başvurulmadan gerçekçi olamayacağının altını çizen TTB Halk Sağlığı Kolu ve TTB Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nın yanıtlaması üzerine aşılama programına ilişkin sorular yöneltti. 

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi, Covid-19 salgınına karşı aşı uygulamasına ilişkin açıklama yaptı. 

Aşılamaya iller bazında bakıldığında, aşılama oranlarının istenen düzeyin altında olduğu ve risk grubunun aşılanma oranı görece yüksek olan illerde dahi aşılanma oranlarının istenilen seviyede olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Her yaş grubu için yapılacak aşılama oranı bu düzeyde ve hızda seyrederse toplum bağışıklığını aşı ile sağlamanın mümkün olamayacağı görülmektedir. Buna ek olarak aşılanma oranı çok düşük olan illerde, sağlık personelinin aşılanma oranının da ülke sağlık çalışanı aşılanma ortalamasına göre düşük olduğu bilinmektedir. Toplumun aşı kabulünün sağlanmasında sağlık çalışanlarının rol model etkisi göz önünde tutulmalıdır" denildi.

Yeterli sayıda ve ivedilikle aşı sağlanmadıkça ve etkili bir aşılama programı oluşturulmadıkça toplum bağışıklığı sağlamanın mümkün olmadığını altı çizilen açıklamada, "Sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve yerel yönetimlerin görüşlerine başvurulmadan; toplum katılımı sağlanmadan gerçekleştirilen bir aşılama programı ile istenen düzeyde başarı sağlanamaz. Etkili bir aşı programı uygulayabilmek için nitelikli, bölge tabanlı, iyi örgütlenmiş birinci basamak sağlık hizmetine gereksinim vardır. Ek olarak sağlık örgütlenmesindeki sorunlar, ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinin fiziki altyapı ve personel sayısındaki yetersizlikleri de aşılamayı olumsuz etkilemektedir" ifadeleri kullanıldı

İller ve bölgeler arası aşılanma oranlarında eşitsizlik olduğunun verilerle ortada olduğuna dikkat çekilen açıklama, şöyle devam etti: "Bu nedenle ülkemizde aşılamaya ilişkin sağlıklı değerlendirmelerin yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın aşılamanın çok iyi gittiği izlenimi yaratmak yerine aşılama verilerini sadece il genelinde değil ilçe ve mahalle düzeyinde yaş, cinsiyet, mesleklere göre birinci ve ikinci dozu ayrı belirttiği; aşılanma oranlarını ve aşılanmış gruplarda COVID-19 vakalarının sayısını günü gününe paylaşması gerekmektedir."

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'na aşılama programında yanıtlanması gereken şu soruları yöneltti:

"Vaka sayılarının diğer illere göre düşük olmasının nedeni hastalığı geçirmeleri mi? Yeterli test yapılmaması mı? Etkili bir temaslı takibi yapıl(a)maması mı? Yoksa her üçü müdür? TÜİK ile birlikte yapılan seroprevalans çalışmasının illere göre sonuçları kamuoyu ile neden paylaşılmamaktadır?
Risk gruplarında aşılamaya geçmeden önce örneklem üzerinden PCR'a ve antikor düzeyine ve yine antikoru negatif olanlarda ikinci doza geçmeden PCR ve antikor düzeyine bakılmış mıdır?
Aşı sonrası istenmeyen etki sürveyansı yapılıyor mu? Yapılıyor ise bu sürveyans sonuçları neden paylaşılmamaktadır?"