5 Ekim 2024 Cumartesi

'Roboski'den Suruç'a, Ankara'ya adalet mücadelesi sürecek'

Roboski katliamının 118. ayında yapılan açıklamada, gerçek sorumluların gizlenmek için Suruç katliamı davasının tek kişinin üzerine yıkılarak kapatıldığı hatırlattı. Roboski'den Suruç'a, Ankara'ya tüm katliamların failleri yargılanana kadar mücadelenin süreciği vurgulanan açıklamada, "Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır" denildi. 

Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 118. ayında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Katledilen 34 kişinin anıldığı açıklamada, faillerin yargılanmadığı kaydedildi.

Adalet sisteminin çöküşünün adının Roboski katliamı olduğu vurgulanan açıklamada, "Roboski'de oğlu Hamza Encü katledilen ve 'Daha ayaktayız. Davacıyız, vicdanlı olan herkes bizi sahiplenmeli ve yalnız bırakmamalı. Hem çocuklarımızı öldürüyorlar, hem de bizi yargılıyorlar' diyen Kadriye Encü'nün ömrünün oğlunun katillerinin cezalandırılmasının görmeye yetmediği belirtildi. 

Suruç katliamına ilişkin yürütülen davanın tek bir kişinin üzerine sorumluluk yüklenerek kapatıldığı hatırlatılan açıklamada, "Mahkeme sonrası aileler ve katılanlar 'Kararı biz tanımıyoruz. Mücadelemiz sürecek. Suruç için adalet herkes için adalet talebini her yerde sürdüreceğiz. Düş yolcuları bugün yine katledildi. Failler yine hesap vermedi. Bir kişiye ceza verildi. Organize bir katliam olduğunu biliyoruz. Bütün katliam dosyalarında, Roboski'de, Suruç'ta, Gar katliamında olduğu gibi, bugün de failler korundu. Bu iktidar cezasızlık politikası ile dosyaların üzerini kapatmak istiyor. 33 düş yolcusunun düşlerini- mutlaka gerçekleştireceğiz. Failler bu halka hesap verecek' açıklaması yaptılar. Devletin ve iktidarın cezasızlık ve failleri koruma süresinin sonu yaklaşıyor. Tüm katliamların sorumluları yargılanıncaya kadar sürecek çabamız. Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir" denildi. 

Hiçbir katliamın zaman aşımının olmadığını altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Roboski aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Biz, adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, özgürce / engelsizce bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz, hatırlayacağız, 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceğiz. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve üdaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır."