5 Ekim 2024 Cumartesi

Polen Ekoloji: Basın haberleriyle sarayın türcü politikalarına destek veriyor

Polen Ekoloji, basında yer alan "Pitbull saldırı" şeklindeki türcü haberlere tepki gösterdi, "Hayvanlara dönük her türlü şiddetin, hedef göstermenin, aşağılamanın karşısında olmaya, hayvanların sömürülmediği ve katledilmediği bir toplum için mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

Polen Ekoloji Hayvan Özgürlüğü Çalışma Grubu, son günlerde burjuva basında yer alan ve bazı emekçi sol basına da yansıyan hayvanlara yönelik türcü haberlere tepki gösterdi.

"Pitbull saldırı" haberlerine gösterilen tepkide, "Hayvanlara dönük halihazırda bitmek bilmeyen istismarı en çok yaşayan cinslerin başında Pitbull cinsi köpekler geliyor. Pitbulllar bir yandan yasal ve yasa dışı olarak dövüştürülmek için özel olarak çiftliklerde 'üretilirken' diğer yandan toplumda 'saldırgan', 'tehlikeli' tür olarak lanse edilip hedef gösterilmektedir" denildi.

'BASINDAKİ HABER DİLİ DEĞİŞMELİ'
Pitbullların maruz kaldığı şiddet ve toplumsal sorunla ilgili atılacak pek çok adım olduğuna işaret eden Polen Ekoloji, "Bu adımlardan biri ve belki de öncelikli olan adımlardan biri basındaki haber dilini değiştirmektir. Pitbull cinsi köpekler özelinde hayvanlara dönük türcü haber dili, hayvana yönelik şiddeti toplumda meşrulaştırmakta ve tekrardan üretmektedir. Bu türcü dil ile Pitbull cinslerine ayrı bir nefret politikası uygulanıyor" diye belirtti.

'BASININ KULLANDIĞI DİL SARAYIN TÜRCÜ ANLAYIŞINI DESTEKLİYOR'
Saray iktidarının ayrımcı ve türcü "hayvan hakları" kanunlarını meclisten geçirdiği hatırlatılan açıklamada, basının kullandığı dilin bu ayrımcı politikaları desteklediğine dikkat çekti.

'ÖZGÜR BASIN TÜRCÜ, AYRIMCI DİLDEN UZAK DURMALI'
Özgür basın etiğinin gereği olarak haber dilinin hayvan özgürlüğünü esas alan bir zeminde olması gerektiğini kaydeden Polen Ekoloji Hayvan Özgürlüğü Çalışma Grubu, "Türcü, ayrımcı, hedef gösteren dilin hayvanlara zarar verdiği unutulmamalı. Emekçilerin, ezilenlerin sesini yansıtan ve onlar tarafından takip edilen emekçi sol basının haber üretirken tüm alanlarda olduğu gibi hayvan özgürlük mücadelesinde de aynı duruşu sergilemesini bekliyoruz" diye belirtti.

'HAYVANLARA DÖNÜK HER TÜRLÜ AŞAĞILAMANIN KARŞISINDAYIZ'
İktidarın suç ortağı olan burjuva basına karşı mücadelelerinin yanı sıra teşhir çalışmalarının süreceğini aktaran Polen Ekoloji, "Hayvanlara dönük her türlü şiddetin, hedef göstermenin, aşağılamanın karşısında olmaya devam edeceğiz. Hayvanların sömürülmediği ve katledilmediği bir toplum için mücadeleye devam edeceğiz" diye kaydetti.