5 Ekim 2024 Cumartesi

'Pişmanlık' göstermeyen tutsaklar tahliye edilmiyor

Cezaları bitmesine rağmen "siyasi koğuşta kalması", "pişmanlık göstermemesi", "PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında görüş ve düşünceleri" gerekçe gösterilerek tutsaklar Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinden tahliye edilmiyor. Evli olmayan bir tutsak ise "eşini öldürdün" iddiasıyla tahliye edilmedi. 

Hapishanelerde hak ihlalleri artarak sürüyor. 29 Aralık 2020'de Resmi Gazetede yayımlanan ve 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe konulan Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik kapsamında, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'daki esaslar dahilinde "hükümlülerin gözlem ve sınıflandırmaları ile durumlarına uygun infaz rejimini belirlemek üzere gözlem ve sınıflandırma merkezleri" oluşturuldu. Kararın ardından Türkiye'deki tüm hapishanelerde oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulları, birçok siyasi tutsağın hükmü bitmesine rağmen, "siyasi koğuşta kalması", "pişmanlık göstermemesi", "PKK Lideri Abdullah Öcalan hakkında görüş ve düşünceleri" gerekçe gösterilerek tahliye edilmelerini engelliyor.

Sincan Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan ve "örgüt üyeliği"nden aldıkları cezaları biten tutsaklardan Jiyan Ateş ve Hanım Yıldırım "İdare ve Gözlem Kurulu"na çıkmayı reddetmeleri gerekçe gösterilerek tahliye edilmezken, Rojdan Erez ise evli olmadığı halde başka bir adli tutsağın cezası gerekçe gösterilerek "eşini öldürdüğü" ve "öldürdüğü kişinin yakınlarına tehdit oluşturduğu" iddiasıyla tahliye edilmedi.

Jinnews'ten Öznur Değer'in haberine göre, Yıldırım'ın kaldırılmamış disiplin cezasının bulunmadığı, ancak Disiplin Kurulu kararınca verilmiş olan ve kesinleşmemiş disiplin cezasının bulunduğu belirtilerek, "hükümlünün infaz süresi içerisinde tutum ve davranışları ile kendisiyle aynı suç grubundan olan tutuklu ve hükümlülerle örgütsel davranış içinde bulunduğu, barındırıldığı süre içerisinde slogan atmak, marş söylemek, açlık grevi yapmak gibi örgütsel tutum ve davranışlar sergilediği…" denildi.

Kararda, Yıldırım'ın koşullu serbest bırakılmasıyla ilgili olarak doldurulması gereken gözlem değerlendirme formu için kendisine bilgi verilmek suretiyle bireysel görüşme yapılmak istendiği, ancak Yıldırım'ın görüşmeyi kabul etmediği için hakkında bir değerlendirme yapılamadığı kaydedildi ve "Hükümlünün kuruma gelmiş olduğu tarihten bugüne bireysel görüşmelere katılmak istememiş olmasından dolayı salıverme sonrası planları ve gelişim motivasyonuna yönelik bir değerlendirme yapılmadığı, isteksiz ve iletişime kapalı bir tavır sergilemesinin yanı sıra hakkında tutulan olay tutanakları ile almış olduğu disiplin pişmanlık duymadığının göstergesi olarak değerlendirildiği, tüm davranışları bir arada değerlendirildiğinde de tutum davranış değişikliğiyle gelişim motivasyonunun düşük olduğu kanaatine varıldığı…" ifadelerine yer verildi.

Hapishane yönetimi tarafından verilen kurslar ve eğitim faaliyetlerine katılmamanın da gerekçe yapıldığı kararda, "Hükümlünün ilkokul mezunu olduğu, kurumda kaldığı süre içerisinde herhangi bir örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerine katılmadığı, sosyal/kültürel faaliyetler ve eğitim-öğretim çalışmalarına katılmaya yönelik değerlendirmenin olumsuz olduğu…" dile belirtildi.

Yaklaşık 6 yıl önce tutuklanan ve "örgüt üyesi" olduğu iddiasıyla ceza alarak 5 yıl 8 ay hapishanede kalan Rojdan Erez de hükmü bitmesine rağmen ve 25 Ekim'de tahliye edilmedi. Erez için kurul tarafından hazırlanan gerekçeli kararın kopyala-yapıştır şekilde düzenlenmesi dikkat çekti. Hiç evlenmeyen Erez hakkındaki kararda adli bir suçtan ceza alan hükümlünün kararına yer verilerek, "eşi kasten öldürmek", "gasp" gibi suçları işlediği ve tahliye edilmesi halinde "öldürdüğü erkeğin aile ve yakınları yönünden güvenlik tehdidi oluşturduğu" iddia edildi.