5 Ekim 2024 Cumartesi

MKM 30'uncu yılını İzmir'de kutladı

MKM, İzmir'de 30'uncu kuruluş yıldönümü etkinliğini düzenledi. Etkinlik, HDP il binasında faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'a atfetti.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) "Berbang (Tan Vakti)" şiarıyla İzmir Kültürpark'ta bulunan Açık Hava Tiyatrosu'nda 30'uncu yıl konseri düzenledi. Konser 17 Haziran'da HDP İzmir il binasında düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a atfedildi. Konsere Poyraz'ın ailesi de katıldı.

'DİLİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATACAĞIZ'
Açılış konuşmasını MKM sanatçılarından Ömer Şahin yaptı. Şahin, pandemi nedeniyle iki yıldır bir araya gelemediklerini belirterek, İstanbul ve Adana'da 30'uncu kuruluş yıldönümü kutlamalarının engellendiğini ve bu engellemeleri kınadıklarını söyledi. Şahin, "90'lı yıllarda Kürtlerin dilleri ve kültürleri yok sayılıyordu. Ape Musa ve arkadaşları, İstanbul'da MKM'yi inşa ettiler. İstediler ki Kürtler anadilleriyle kültürlerini, dillerini öğrensin. Kürtler ve Kürt dili üzerinde bugün de baskılar var. Ancak biz sonuna kadar dilimizi, kültürümüzü yaşatacağız" dedi.

Saygı duruşuyla başlayan konserde ilk olarak Koma MA sahne aldı. Ardından Gölgedekiler, Nurcan Değirmenci, Deniz Esmer, Ruken Yılmaz, Adil Berti, Azad Bedran'ın ezgileriyle halaylar çekildi.

Etkinlikte ayrıca, Hinek Henek tiyatro grubunun oyunu sahnelendi.