5 Ekim 2024 Cumartesi

Merkez Bankası: Maliyetler arttı, enflasyon artacak

TÜİK verilerine göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 16,19'a yükseldi. Merkez Bankası, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatlarından kaynaklı baskının güçlendiği yönünde açıklama yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ı görevden almasının ardından Türk Lirasının değer kaybetmesi, maliyetleri artırdı. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kriz yüksek faiz, yüksek kur ve yüksek enflasyon ile derinleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, yurt içi üretici fiyatları martta aylık bazda yüzde 4,13 yükseldi ve üretici enflasyonu yüzde 31,20'ye çıktı. Merkez Bankası, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatlarından kaynaklı baskının güçlendiği yönünde açıklama yaptı.

Merkez Bankası'nın "Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri" raporunda, bu dönemde ana metal, metal ürünleri, kimyasal, tekstil, kauçuk ve plastik imalatı sektörlerinde yüksek oranlı fiyat artışlarının izlendiğine, "Bu gelişmelerle, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının eğilimi üç aylık düşüşün ardından yükselmiştir" denildi.

Yıllık enflasyonun enerji ve ara malı gruplarında belirgin olmak üzere alt gruplar genelinde arttığı vurgulanan özetlerde "Aylık bazda ara malı ve enerji fiyatları yüzde 5’in üzerinde artış kaydederken, enerji fiyatlarındaki artışın tüketici enflasyonuna yansıması eşel mobil uygulaması nedeniyle sınırlı olmuştur" denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ara malları fiyat artışında demir-çelik ve ferro alaşımlar, plastik ürünler ile temel kimyasallar ve tekstil iplik-elyafları öne çıkarken, artışların grup geneline yayıldığı izlenmiştir.

"Sermaye malı grubunda metal yapı ürünleri, makinalar, ulaştırmaya yönelik sermaye malları, bilgisayar ve çevre birimleri yüksek fiyat artışlarıyla dikkat çeken kalemler olmuştur.

"Enerji fiyatlarındaki artışta rafine edilmiş petrol ürünleri Mart ayında da yüksek katkısıyla olumsuz ayrışmıştır. Dayanıklı tüketim mallarında mobilya fiyatlarındaki artışlar bu dönem de sürmüştür.

"Et ürünleri, katı-sıvı yağlar gibi gıda kalemleri ile ilaçlar ve diğer tekstil ürünleri dayanıksız tüketim mallarını sürükleyen kalemler olmuştur.

"Bu gelişmelerle, tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar güçlenerek devam etmiştir."