5 Ekim 2024 Cumartesi

MEBYA-DER'e ikinci operasyon: 16 kişi gözaltına alındı

MEBYA-DER'e yönelik 4 gün sonra yapılan ikinci operasyonda, 16 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da 27 Şubat'ta yapılan ev baskınlarında eşbaşkanları, üye ve yöneticileri gözaltına alınan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği'ne (MEBYA-DER) ikinci operasyon yapıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "örgüt üyeliği" iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında 19 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Diyarbakır ve Batman'da bu sabah birçok eve polislerce baskın düzenlendi. Baskınlarda, MEBYA-DER üye ve yöneticileri Halime Topuz, Aziz Ölçen, Aysel Pehlivan, Mehmet Nur Savaş, Mustafa Karahan, Sait Börte ve Ayşe Tutmaz'ın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.

Baskın yapılan evlerden biri de MEBYA-DER yöneticisi 81 yaşındaki Şehmus Türk'ün evi oldu. Evde yapılan aramanın ardından Türk'ün, yaşlı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmadığı belirtildi.

MEBYA-DER'e yapılan baskınla ilgili dün yapılan basın açıklamasına katılan dernek üye ve yöneticilerinden Halime Topuz, Ayşe Tutmaz ve Sait Börte de gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

HASTA KADIN GÖZALTINA ALINDI
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; gözaltına alınan Aysel Pehlivan'ın (52) çocukları, evlerine sabah saat 06.00 sularında zırhlı araçlarla ablukaya alınıp baskın yapıldığını belirterek, "Sabah erken saatlerde evimizin kapısı çalındı, annemiz kapıyı açtı, çok sayıda polis içeri girerek arama yaptı. Arama 2 saat sürdü. Evdeki eşyalarımızı dağıttılar. Ağır kalp hastası ve kalbinde stent olan, 3 defa anjiyo ameliyatı geçiren hasta annemizi polisler gözaltına aldı" dedi.

Gözaltına alınanlar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.