18 Ekim 2024 Cuma

Madenciler alkış ve sloganlarla Soma'ya uğurlandı

Direniş alanı Kurtuluş Parkında kısa bir açıklama yapan madenciler, alkışlarla Soma'ya uğurlandı. Direnen işçilerden oluşan heyet şirketin talebi üzerine yarın yönetimle görüşecek. 

Bağımsız Maden-İş üyesi Fernas Madencilerinin direnişi 53. gününde. İki aya yakındır hakları için mücadele eden madenciler, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait madenin yöneticilerinin müzakere talebi üzerine madenciler direniş alanı olan Kurtuluş Parkında yapılan açıklamanın ardından Manisa'nın Soma ilçesine doğru yola çıktı. 

Çok sayıda kişinin dayanışma ziyaretinde bulunduğu madenciler kısa bir açıklama yaptı. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır, dayanışma içinde olanlara teşekkür etti. Ardından örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, iki taleple yola çıktıklarını belirtti. Aksu, "Fernas işletmesinde yaşanan sorunların ve madencilerin ihtiyaçlarının dile getirilmesi ve sonuç üretmesi. İkincisi, Türkiye işçi sınıfının içine sokulduğu cendereden, yasal, anayasal mevzuatlarla ve idari mekanizmalarla Türkiye işçi sınıfının bastırılması, susturulması, iş cinayetlerinde öldürülmesi, işten atılması, işyerlerinden sendikal nedenle atılmanın olağan hale getirilmesi, holdinglerin, şirketlerni patronların asla yargılanmaması. Ama milyonlarca işçi ailesinin bedelini ödemesi, yasını tutmaya devam etmesine yönelik toplumda biriken tepkiyi ifşa etmekti" dedi. 

'MÜCADELE EDENLER HER ZAMAN YAFTALANIR'
AKP'li Nasıroğlu'nun kendilerine "münafık" dediğini hatırlatan Aksu, "Münafık diye etiketlendik ama biz celaliyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Mücadele edenler her zaman yaftalanır. Vatan haini derler, dış mihraklar derler ama biz lekesizleriz. Baldırı çıplaklarla beraber bir mücadele yürütüyoruz. En ağır işleri, en yoksulluklar içinde tüketemeden yaşamaya çalışan, çocuklarıyla gelecek kaygısı duyan madencilerin kavgasını veriyoruz. Tüm ezilmişliklerin ortak kavgasıdır. İki talebin 2.'sini bir nebze görünür kıldıysak, işçilere bir parça umut olduysak ne mutlu madencilere" ifadelerini kullandı. 

'İNSANLARA BİR PARÇA CESARET VERDİYSEK MÜCADELENİN BAŞARISIDIR'
Direnişe başladıklarında sağ, sol ayırt etmeksizin tüm partilerle görüştüklerini, siyasi partilerin çaba içinde olduğunu söyleyen Aksu, 7 etaplı bir mücadele planı çıkardıklarını, 5. etapta müzakere teklifinin geldiğini kaydetti. Defalarca gözaltına alındıklarını; yurt dışı yasağı, ev hapsi, madene yaklaşamama yasağı verildiğini, telefonlarına el konulduğunu hatırlatan Aksu, "Madenciler ilk kez göz altına alındı. Sicilime işlenir, çocuklarım kamuda iş bulamaz endişesine sahip arkadaşlardı herkes gibi. Haklılık olunca vazgeçmediler. Fernas ile ilgili kısmı öbür gün ilan edeceğiz ama bu direniş süreci şunu gösterdi; yasayı insanlar, kapitalistler, holdingler yapıyor. Meclisler yapmıyor. Bu bir illüzyon, manipülasyon. Yasak denenler ideolojiktir. Bu mücadelede insana, doğaya, canlıya hak olarak görülen şeyin önünde engel varsa onu aşmayı temel düstur olarak görüyor ve bu doğrultuda mücadele ediyoruz. İnsanları belli sınırlar içinde sınırlayan, belli programlara sınırlayan şeyleri savaşların olduğu ortamda, insanların yoksullaştığı bu ortamda insanların mücadele etmesini engelleyen programa dönüşüyor. Başarı şudur, biz eğer bir noktada kendi hakkı için direnmeye çalışan insanlara bir parça cesaret verdiysek bu mücadelenin başarısıdır" dedi. 

Aksu da son olarak dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti. 

Ardından, "Güle güle dostlar Soma'ya döneceğiz" sloganı atan madenciler alkışlarla Soma'ya uğurlandı.