30 Eylül 2024 Pazartesi

Lübnan'a dönük hava saldırılarında katledilenlerin sayısı bini aştı

Siyonist İsrail'in Lübnan'a dönük hava saldırılarında katledilenlerin sayısı bin 127'ye ulaştı. Hizbullah, komutanları Nebil Kavuk ve Ali Karaki'nin Beyrut'taki saldırılarda öldürüldüğünü doğruladı.

İşgalci İsrail, Lübnan'a dönük hava saldırılarını bir haftadır aralıksız sürdürüyor. Lübnan'ın doğusundaki Bekaa'daki Zebud beldesine düzenlenen hava saldırılarında 17'si aynı aileden 21 kişi katledildi.

İsrail ordusu ayrıca Bekaa'daki Hılabta beldesine de üç saldırı düzenledi. İlk iki saldırıda iki ev, üçüncü saldırıda da Suriyeli mültecilerin kaldığı bir çadır vuruldu. İlk belirlemelere göre 4 kişi katledildi, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Ayn ed-Delb bölgesine düzenlediği hava saldırısında 32 kişi katledildi, 52 kişi yaralandı. Lübnan'ın güneyindeki Ankun beldesine yönelik saldırıda 4 kişinin katledildiği, 5 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Yetkililere göre, İsrail'in Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazlarını patlattığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere İsrail saldırılarında katledilenlerin sayısı bin 127'ye yükseldi. İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan'da yüz binlerce kişi yerinden oldu.

GÖÇ EDENLERİN SAYISI 1 MİLYONA ULAŞABİLİR
Lübnan Başbakanı Necib Mikati, İsrail'in devam eden hava saldırıları nedeniyle ülkede yerinden edilenlerin sayısının bir milyona yaklaştığına dikkati çekerek, Lübnan tarihinin en büyük göç dalgasının yaşandığını ifade etti. Mikati, "İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen 118 bin kişi, 778 sığınma merkezine yerleştirildi. Yerinden edilenlerin gerçek sayısı bundan çok daha fazla ve bir milyona ulaşması mümkündür" ifadelerini kullanıldı.

İsrail'in ağır bombardımanı nedeniyle ülkenin güney kentleri, Bekaa bölgesi ve Beyrut'un Dahiye bölgesinden saatler içinde yaşanan ani göçün büyük baskı oluşturduğunu vurgulayan Mikati, "Ülke içinde göç edenlerin sayısı bir milyona ulaşabilir. Yani Lübnan'da yaşanan tarihin en büyük göç dalgasıyla birkaç gün içinde bulunduğu yerden başka bir yere geçmek zorunda kalan bir milyon insan var" diye konuştu.

HAMAS YÖNETİCİSİ EBU EL-EMİN ÖLDÜRÜLDÜ
Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Hamas'ın Lübnan'daki yöneticilerinden Ebu el-Emin'in El-Bass Kampı'ndaki evine hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, saldırıda Ebu el-Emin'in yanı sıra eşi Umeyye İbrahim Abdulhamid, oğlu Emin ve kızı Vefa'nın da hayatını kaybettiği ifade edildi.

HİZBULLAH NEBİL KAVUK VE ALİ KARAKİ'NİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DOĞRULADI
Hizbullah, İsrail'in başkent Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında Önleyici Güvenlik Birimi komutanı ve Merkez Konseyi üyesi Nebil Kavuk ve üst düzey komutanlarından Ali Karaki'nin de öldürüldüğünü doğruladı.

İSRAİL SURİYE-LÜBNAN ARASINDAKİ SINIR KAPISINI VURDU
İsrail ordusu, Suriye ile Lübnan arasında, Şam'ın güneyindeki Cdeydit Yabus Sınır Kapısı'na saldırı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralıların olduğu öğrenildi. Hedef alınan sınır kapısı, Lübnan'ın kuzeydoğusunu Suriye'nin başkenti Şam'a bağlıyor.