Köy Kanunu Meclis'ten geçti: İmar hakkı aktarımıyla halkın evine, arsasına çökecekler
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaştı. "İmar aktarımı" tanımı yapılan yasayla, sermayenin temsilcisi AKP-MHP iktidarın halkın evine ve arsasına çökecek. Yasayı meclise sunan AKP'li vekilin hazır beton işinde olması dikkat çekti.
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenleme Köy Kanunu'yla ilgili değişikliklerin yanında başka pek çok tartışmalı değişikliği de beraberinde getiriyor.
TOKİ VE BELEDİYELER YIKIM KARARI ALABİLECEK
"İmar hakkı aktarımı" tanımının yer aldığı yasayla, TOKİ, belediyeler ve il özel idareleri yıkım kararı alabilecek.
Yıkım kararları, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazine'ye, özel idarelere, özel bütçeli dairelerine ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş tüm yapılar için verilebilecek.
TEKLİFİN SAHİBİ HAZIR BETON PATRONU AKP'Lİ MİLLETVEKİLİ
Yasa teklifini sunan AKP'li Amasya Milletvekili Hasan Çilez'in 1996'dan bu yana hazır beton işinde olduğu dikkat çekiyor. Çilez, 4 Aralık'ta TBMM'de yaptığı konuşmada, imar aktarımını şöyle tarif etti: "Vatandaşımızın yıllardır problem yaşadığı yeşil alan vesaire belirlenmiş alanı yıllardır ne belediye ne diğer kamu kurumları kamulaştırıyor. Dedesinden miras kalmış, babası da kendi de faydalanamamış. Bu kanunla belediyelerimizin ve ilgili kurumlara bir alan açmış oluyoruz. Hem vatandaşımızın mağduriyetini gidermesini hem de yerel yönetimlerimizin ve ilgili kurumların eline bir koz veriyoruz ki, 'Sen bununla bir düzenleme yap tüm mağduriyeti gider' diyoruz."
KANUN TEKLİFİ İTİRAZLARA RAĞMEN KABUL EDİLDİ
Fakat yasa Çilez'in anlattığı gibi halkın mağduriyetini gidermeyecek, aksine halkın evine ve arsasına çökmenin yolunu açacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yasının halkın evine, arsasına çökmeyi amaçlayan imar aktarımını içerdiğini belirterek, 26 maddelik teklifin 12 maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olmasına rağmen, benzer veya aynı şekilde yeniden gündeme getirildiğini söyledi.
KDV KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK
Bununla birlikte Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Bu kapsamda özel bütçe kapsamında bulunan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na yapılan arsa ve arazi teslimleri, katma değer vergisinin istisnası kapsamına alınıyor.
Düzenlemeyle İmar Kanunu'nda yer alan parselasyon hazırlanmasına ilişkin maddede de değişikliğe gidiliyor. Yapı Denetimi Hakkında Kanunda değişiklik yapılırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da yapı denetimle ilgili yeni haklar getiriliyor.
Gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye'ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması ise fikri, sınai ve ticari haklara ilişkin mevzuat hükümleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve özel kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ticari faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli belgelere sahip olması şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın iznine tabi olacak.