5 Ekim 2024 Cumartesi

Konya katliamında aranan mavi dosya iddianamede bulundu

Dedeoğulları ailesinden 7 kişiyi katleden fail Mehmet Altun ve akrabaları hakkında düzenlenen iddianamede şüphelilerden Ali Çalık ve Veli Keleş'te de atış artığı tespit edilirken, bulunamadığı öne sürülen mavi dosya iddianamede yer aldı.

Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz günü Dedeoğulları ailesinden 4'ü kadın 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ve 10 kişi hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlanmasıyla hazırlanan iddianame, Konya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Katliam faili Mehmet Altun hakkında "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürme", "yakarak mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal" ve "6136 sayılı kanuna muhalefet (ruhsatsız silah bulundurmak ve mermi satın almak)" yönünden hazırlanan iddianamede 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, 12 Mayıs'ta aileye yönelik ırkçı saldıra bulundukları için bir kısmı tutuklu bulunan Ali Çalık, Ali Keleş, Ali Keleş, Ayşe Keleş, İbrahim Keleş, Lütfi Keleş, Ramazan Çalık, Veli Keleş, Yahya Çalık ve Ali Keleş hakkında ise "canavarca hisle tasarlayarak 7 kişiyi kasten öldürmeye azmettirme" ve "yakarak mala zarar vermeye azmettirme" yönünden ceza istendi.

KATİLİN ÜZERİNDEN 19 MERMİ VE BIÇAK ÇIKTI
İddianamede failin gözaltına alındığında polisin ihtarına karşılık yere bıraktığı tabancasında takılı vaziyette bir şarjör olduğu ve şarjörün içinde 10 adet fişek olduğu, yapılan üst aramasında yanında yedek bir şarjör bulunduğu ve bu şarjörde de 9 adet fişek olduğu, ayrıca cebinde 3 adet fişek daha bulunduğu, belindeki kemere takılı bir bıçak olduğu belirtildi. Katilin üzerinden çıkan cep telefonunda yapılan incelemenin detayları hakkında bilgiye soruşturma dosyasında yer verilmedi.

'BULUNMADI' DENİLEN MAVİ DOSYA BULUNDU
Katliam anında failin elinde tuttuğu ve içinde Dedeoğulları ailesini şikayetinden vazgeçirmek için imzalatmak istediği dilekçenin bulunduğu öne sürülen mavi dosya, Ulupınar köyü yolu üzerindeki çeşmenin yanında bulundu. Soruşturma dosyasında yer almayan mavi dosyaya iddianamede yer verilirken, dosyanın içinde 3 adet içinde yazı bulunmayan A4 kağıdı bulunduğu bilgisi yer aldı.

Katil Mehmet Altun, ifadesinde mavi dosya içerisinde, "Keleş aileleri ile aramızdaki husumetin son bulmasını ve şikayetimizi geri almak istiyoruz" şeklinde bir yazı yazdığını ve katledilen Dedeoğulları'nın isimlerinin yer aldığını öne sürmüştü.

TÜM KURŞUNLAR AYNI SİLAHTAN ÇIKMIŞ
Ankara Polis Kriminal Laboratuvarı Müdürlüğü'nün 27 Ağustos tarihli raporunda, failin yakalandığında üzerinde bulunan kot pantolonda atış artığı tespit edildiği belirtildi.

İddianamede, İnceleme Konusu Bulgular bölümünün 1'inci maddesinde belirtilen toplam 18 adet kovanın aynı ateşli silah ile atıldıkları tespit edildiği bilgisi de yer aldı.

ALİ ÇALIK VE VELİ KELEŞ'TE ATIŞ ARTIĞI TESPİT EDİLDİ
7 kişinin aynı silahla katledildiği öne sürülürken, Ankara Polis Kriminal Laboratuvarı Müdürlüğünün 23 Ağustos tarihli raporunda, olay sonrası svap örnekleri alınan Ali Çalık ve Veli Keleş'te atış artıkları tespit edildiği bilgisi yer aldı.

EV 5 FARKLI NOKTADAN ATEŞE VERİLMİŞ
İddianamede yer alan 30 Temmuz tarihli yangın raporunda evin 5 farklı noktadan kibrit veya çakmak kullanılarak yakıldığı tespitine yer verilirken, katilin, katliamdan önce bir saatten fazla evin etrafında dolandığı bilgisi de bulunuyor.

DELİLLER KARARTILIYOR
Kayıt cihazında katliamın gerçekleşmesi ve evin ateşe verilmesinden sonraki saat olan 18.36'dan sonraki 30 saniyelik görüntüye ait kaydın alınmadığı öne sürüldü. Katliam sonrasında kaydın bir kısmının silinmesi delillerin karartılmak istendiğine işaret ediyor.

İddianamede katil Mehmet Altun'un iki farklı telefon hattı kullandığı tespitine yer verilirken, katliamı organize ettiği telefon hattını kırdıktan sonra teslim olduğu anlaşılıyor.

Katliamın ardından verdiği ifadede katil Mehmet Altun, kiraladığı araçla, İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir illerine giderek otelde kaldığını söylerken, bu kentlere hangi amaçla gittiği ve kimlerle görüştüğüne dair bilgi vermedi.

'MAHKEME' İSİMLİ WHATSAPP GRUBU
İddianamede şüphelilerden kuyumcu Ali Keleş'in 12 Mayıs'taki ırkçı saldırının ardından "mahkeme" isimli whatsapp grubu bilgisi de yer alıyor. Grup yazışmalarında, savcının katilleri aklamak için avukatlar ve dosya failleriyle sık sık görüştüğü ve tutuklu olanların tahliyesini sağlamak için suçu iki kişinin üstlenmesi yönünde akıl verdiğine ilişkin yazışmalar yer alıyor.

FAİLİN ANNE, BABA VE EŞİNE TAHLİYE VE TAKİPSİZLİK
İddianamede son olarak failin annesi İsmihan, babası İbrahim ve eşi Zehra hakkında kasten öldürme suçundan kovuşturmaya yer olmadığına kararı yer aldı. Tutuklu bulunan 3 isim verilen kararın ardından 20 Ekim günü tahliye edildi.

Ayrıca Şerife Çalık, Mevlüt Çalık, Ahmet Keleş, İremnur Şengün, Mehmet Güven, Hidayet Şahin, İsmail Çalık, Helim Şahin hakkında da kovuşturmaya yer yoktur kararı verildi.