6 Ekim 2024 Pazar

KESK: Nerduş Deresi özgür akana dek mücadeye devam edeceğiz

Kömür ocaklarından kaynaklı Nerduş Deresi'nin kirletilmesine ilişkin açıklama yapan KESK Şırnak Şubeler Platformu, "Nerduş Deresi özgür akana dek mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

KESK Şırnak Şubeler Platformu, Şırnak'ta bulunan kömür ocaklarından kaynaklı Nerduş Deresi'nin siyah renkli akmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, uzun yıllardır yerel şirketlerin işlettiği kömür ocaklarının halka herhangi bir kaynak sağlamadığı belirtilidi.

Yıllarca güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalıştırılan işçilerin emeklerinin de sömürüldüğünün ifade edildiği açıklamada, Şırnak'ın doğasının tümden yok edilmek istendiğinin farkında olduklarının altı çizildi. Açıklamada, son dönemlerde açılan kömür ocakları ile Cudi'nin köstebek yuvasına çevrildiği kaydedilerek, "Güvenlik adı altında yapılan kalekollarla binlerce hektarlık ormanlık alanlar yok edilmiştir. Binlerce endemik bitki ve türü yok olmakla karşı karşıya olan hayvan türünün bu talandan etkilendiğini görmekteyiz. Cudi ve eteklerinde yapılan bahçecilik, tarım, hayvancılık ve Koçerlik gibi geçim kaynakları neredeyse yapılamaz hale getirilmiştir. Yine daha önce Silopi ilçemizde kurulan termik santral ile çevresindeki tarım alanlarının çoraklaştığı, hayvancılık faaliyetlerinin yapılmadığı, kansere yakalanma yaşının yirmilere indiği, kadınların düşük yapma oranlarının arttığı ve anne-bebek ölümlerinin arttığı unutulmamalıdır. Nerduş Deresi hepimizin çocukluğunda hafıza oluşturduğu, halkın dinlenme ve piknik alanı olduğu, çevre köylere içme suyu sağladığı, güzergâhtaki köylerin sulama amaçlı kullandığı göz önünde bulundurulduğunda, müdahale edilmediği takdirde çok ciddi bir ekolojik yıkıma neden olacağı gözler önündedir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Vatanseverlik maskesi ile halkın doğal kaynaklarını hortumlayanlar da, bu tür kişiliklere sahip çıkan yerel işbirlikçilerin de neler yapmak istediklerinin farkındayız. Her zaman Halkımızın özgür ve sağlıklı yaşamından taraf olan bizler, halkımızın yaşamını gasp edenlere, sağlıksız bir yaşamı dayatanlara, halkın geçim kaynaklarını sömürenlere karşı mücadele ettik ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Tüm halkımızı, sivil toplum örgütlerini, kentte toplumsal duyarlılığı olan tüm siyasi partileri, dernek ve inisiyatifleri, doğa ve yaşam katliamlarına karşı, ekolojik yaşamı inşa edene dek soluksuz mücadeleye davet ediyoruz. Bizler her türlü talancı politikalara karşı onurlu bir yaşamın arayışçısı olacağız. Nerduş Deresi özgür akana dek, Cudi, talancıların istilasından kurtuluncaya dek mücadele etmeye devam edeceğiz."