5 Ekim 2024 Cumartesi

KESK: Karşılığı olmayan gayri ciddi açıklamaların tuzağına düşmeyeceğiz

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İnsan Hakları Eylem Planı ve yeni anayasa açıklamalarının imaj tazeleme ve gündem saptırma amaçlı olduğunun altını çizen KESK Genel Merkezi, bu gayri ciddi söylemlere kapılmayacağını ve tuzağa düşmeyeceklerini kaydetti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkezi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa, insan hakları reformu gibi karşılığı olmayan gündem saptırma ve imaj tazeleme amaçlı açıklamalarına ilişkin görüşünü paylaştı. 

İktidarın adeta mevcut anayasayı uygulamayı büyük bir reform ve çağ atlama olarak sunduğu belirtilen açıklamada, "Mevcut anayasayı bile uygulamayan bir iktidarın şimdi 'sivil ve demokratik' bir anayasa yapmaktan bahsetmesi açık ki dış kamuoyunda yıpranan imajın ve giderek artan baskının sonucudur. 12 Eylül faşizminin yaptığı anayasadaki temel hakları dahi vatandaşına çok gören bir iktidarın şimdi demokratik bir anayasadan bahsetmesi eşyanın tabiatına aykırıdır" denildi.

'İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI'NIN CİDDİYE ALINIR HİÇBİR TARAFI YOK'
AKP/MHP iktidarının yönetememe krizi derinleştikçe bir yandan saldırılarını artırtırdığın bir yandan da iç ve dış kamuoyunu oyalamaya yönelik reform, insan hakları ya da yeni anayasa söylemlerine sığındığı kaydedilen açıklamada, "15 Temmuz darbe girişimini fırsata çevirerek kendi sivil darbesini hayata geçiren AKP, MHP iktidarının bugün sivil anayasadan bahsetmesi en hafif eyimiyle ikiyüzlülüktür, yeni rejimin bir algı operasyonudur. Muhalif siyasetçilerin, basın emekçilerinin, aydınların, öğrencilerin, kadınların cezaevlerine doldurulduğu, cezaevlerinde binlerce insanın bir kez daha bedenlerini açlığa yatırarak seslerini, taleplerini duyurmaya çalıştığı, kayyum atamasını kabul etmeyip kendi rektörünü seçmek isteyen öğrencilerin coplandığı, gözaltına alındığı, tutuklandığı şu koşullarda İnsan Hakları Eylem Planı'nın ya da yeni anayasa söylemlerinin ciddiye alınır hiçbir tarafı yoktur" ifadeleri ye aldı. 

'YÖNETEMEME KRİZİNİ UNUTTURMAK HEDEFLENİYOR'
Fiili OHAL koşullarında, "sivil" anayasa yapmanın, İnsan Hakları Eylem Planı'nda sıralanan başlıkları hayata geçirmenin zemini olmadığı gibi iktidarın da buna yönelik bir niyeti ve amacının olmadığının altı çizilen KESK Genel Merkezi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Hedeflenen sivil darbenin anayasasını yapmak, tek adam rejiminin eksik kalan anayasal boyutlarını tamamlamaktır. İçeride ve dışarıda iyice köşeye sıkışan iktidar dikta uygulamaların yarattığı tepkiyi dindirmek için bir İnsan Hakları Eylem Planı ile beklenti yaratmak ve rejimin ömrünü uzatmak istemektedir. Ekonomik kriz, yönetememe krizi, pandemi politikalarındaki başarısızlık, savaş politikalarında yaşanan tıkanma unutturulmak, asıl gündemler gözden uzak tutulmak hedeflenmektedir.

'BU TUZAKLARA DÜŞMEYECEĞİZ'
Bizim gündemimiz açlık yoksulluktur, dayatılan güvencesiz ve esnek çalışmadır,
hükmünü yitiren TİS'in derhal yenilenmesidir. Sistematik işkence politikası olarak hayata geçirilen KHK ile işten çıkarılan üyelerimizin derhal görevlerine iade edilmesidir. Kadın emeği ve bedenine yönelik gerici ve neoliberal saldırılara karşı toplumsal cinsiyet mücadelesidir, İstanbul Sözleşmesinin korunmasıdır. Siyasallaşan yargıya karşı adalet mücadelesidir. Özgür, özerk, demokratik ve bilimsel üniversite mücadelesidir. Dört bir yanı saran yolsuzluk, ayrımcılık ve rant politikalarının teşhiridir. Gericiliğe karşı laiklik mücadelesidir. Birarada ve kardeşçe yaşamın koşullarını yaratmaktır.

Dolaysıyla Konfederasyonumuz yeni anayasa, insan hakları reformu gibi karşılığı olmayan, gündem saptırma ve imaj tazeleme amaçlı tuzaklara düşmeyecek, gayri ciddi söylemlerin peşine takılmayacaktır."