5 Ekim 2024 Cumartesi

Kenanoğlu'ndan Amasya Valisi'ne sert tepki

HDP Meclis Genel Kurulu'nda Amasya'nın Göynücek ilçesindeki bir cami hocasının Alevilere yönelik hakaretinin ardından açıklama yapan Valiliği eleştirdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, Meclis Genel Kurulu'nda Amasya'nın Göynücek ilçesindeki cami hocasının Alevilere yönelik hakareti üzerine Amasya Valiliği'nin yapmış olduğu açıklamada herhangi bir söz söylemeden hakaretin kamuoyuna duyurulmasına Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada tepki gösterdi.

Kenanoğlu, imamın "Aleviler, düğünden önce eşini dedeye teslim ediyorlar" hakaretini hatırlattı. Konuya ilişkin Amasya'daki Alevi kurumuyla birlikte şikayette bulunmalarının ardından Valiliğin yaptığı açıklamaya ilişkin Kenanoğlu, "Ya, insaf bir kere yani şimdi böyle bir şey var mı? Yani birisi tutacak, insanların namusu, ahlakı, şerefi, onuruyla ilgili olarak ağza alınamayacak sözler söyleyecek, en kötü hakareti edecek; biz bir milletvekili olarak, görevimiz gereğince bunu, toplumun bu yöndeki feryadını, figanını, isyanını buradan dile getireceğiz; ondan sonra da biz siyasi istismarcı olmuş olacağız. Ayıp bir kere ya, bu açıklamayı yapmak ayıp yani Valiye yakışıyor mu bu?" dedi.

Bugüne kadar Alevilere yönelik hakaret edenlerin, katledenlerin yargılanmadığını hatırlatan Kenanoğlu, şöyle devam etti: "Şimdi, bu kişi hakkında da, Göynücek meczubu hakkında da yargıya gidilmiş, işte ‘Yargı şu anda işlem yürütüyor' diyor. Merak ediyoruz, ne yapacak? Acaba bu başka türlü olsaydı yani bir Alevi vatandaş ya da herhangi bir vatandaş. 

Bir cami görevlisine ya da inançlı bir Müslüman kesime yönelik, onların inancı ile ibadeti üzerinden ya da onların üzerinden bir hakarette bulunmuş olsaydı sonuç böyle mi olurdu yani bu şekilde mi sonuçlanırdı? Hemen, gece gündüz demeden, kapısı kırılarak girilir, apar topar gözaltına alınır, ondan sonra akıbetinin ne olacağını da kimse bilmezdi. İşte bütün bunlar bu şekilde uygulandığı zaman ne sizin adaletinize, ne reformunuza, ne hukukunuza ne de bağımsız yargınıza kimse inanmıyor; inandırıcı olmuyor."