5 Ekim 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları Diyarbakır ve Batman'da sokağa çıktı

Diyarbakır ve Batman'da eylem yapan kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" dedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği üyeleri, Diyarbakır'daki Koşuyolu Parkı'nda 663'üncü hafta eyleminde 27 yıldır kendisinden haber alınmayan Recai Aydın'ın akıbetini sordu. Batman'da ise 500'üncü hafta eylemi İnsan Hakları Anıtı önünde yapıldı.

Diyarbakır'da, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınları, faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin akıbetini ve faillerini sormak için "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 663'üncü haftasında yine Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Barış Anneleri ve kayıp yakınlarının katıldığı eylemde, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

'AİHM TÜRKİYE'Yİ MAHKUM ETTİ'
Eylemde söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 90'lı yıllarda bölgede kontra güçlerin gerçekleştirdiği katliamlara değindi. O dönemden günümüze kadar yaşanan faili meçhullerde devletin, failleri ortaya çıkarmak için hiçbir girişimde bulunmadığının altını çizen Zeytun, soruşturmalara ve davalara konu olan bu olaylarda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettiğini hatırlattı.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Derya Yıldırım ise bu haftaki eylemlerini 2 Temmuz 1994'te Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Sağlık Ocağı'nda hekim olarak çalışan Recai Aydın için yaptıklarını söyledi. Belirtilen tarihte Diyarbakır'daki evinden iş yerine gitmek için arabasıyla yola çıkan Aydın'ın aracının iş güzergahı olmayan Silvan yolunda kapılarının açık olarak bulunduğunu aktaran Yıldırım, Aydın'dan bir daha haber alınmadığını kaydetti.

JİTEM KATLETTİ
2005 yılında JİTEM tetikçisi Abdulkadir Aygan'ın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak ilettiği ifadesinde, "Recai Aydın JİTEM tarafından infaz edilen kişiler arasındaydı" şeklindeki itirafını hatırlatan Yıldırım, "27 yıldır akıbeti ortaya çıkarılmayan Recai Aydın için adalet istiyoruz" dedi. Yıldırım, 2009 yılından bu yana faili meçhul cinayetler için sürdürdükleri eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.

Açıklamanın ardından bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

500'ÜNCÜ HAFTADA BATMAN'DAN SESLENDİLER: VAZGEÇMEYECEĞİZ
İHD Batman Şubesi ile kayıp yakınları da 500'üncü hafta eylemlerini Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Pandeminin başladığı günden bu yana eylemlerini ilk defa dışarıda yapan kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Burada konuşan İHD Batman Şubesi Yöneticisi Yunus Bağış, Türkiye'de askeri darbelerin kayıplar dönemi olduğunu kaydetti, kayıplar mücadelesinin 20 Mart 1995 tarihinde gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ailesi ve arkadaşları tarafından başlatıldığını hatırlattı.

Cumartesi Anneleri'nin Türkiye'nin en demokratik, şeffaf ve barışçıl eylemini gerçekleştirdiğini kaydeden Bağış, "Cumartesi Annelerinin haykırışının bir kez daha kulakları sağır ettiği noktadayız. Bu hafta da diğer bütün haftalarda olduğu gibi ‘kayıplarımızı bulun, failleri yargılayın'' diye haykıran annelerin sesine ses vereceğiz. Annelerin yılmaz mücadelesine omuz vermek için toplanan bizler, kardeşlerimizin, ağabeylerimizin, ablalarımızın, babalarımızın akıbetini sormak için bir aradayız" dedi.

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması, faillerin bulunup yargılanması, fail ve sorumluları koruyan cezasızlığa son verilmesi şeklindeki taleplerini aktaran Bağış, iktidarların insan haklarını, yargı bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik politikaları sonucunda hakikate ve adalete ulaşılamadığını söyledi.

Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürüttüklerini belirten Bağış, "Hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Bir Cumartesi Annesi'nin dediği gibi ‘Adalet, adaletsizliğin saltanatını yeninceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.' Kayıplarımızı unutmayacağız! Gözaltında kaybedilen insanlarımızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız. Çünkü biliyoruz ki; asıl kaybedilmek istenen insanlığımızdır, bu yüzden insanlık onurunu her daim sahipleniyor olacağız" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.