5 Ekim 2024 Cumartesi

Kanser hastası Ayşe Özdoğan tedavisi sürerken tutuklandı

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ağır hasta tutsak Ayşe Özdoğan'ın durumuna dikkat çekerek cezasının acilen ertelenmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta ağır hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği basın açıklamasında Ayşe Özdoğan'ın durumuna dikkat çekti.

Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleşen basın açıklamasını İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. Çiçek, Denizli T Tipi Kocabaş Hapishanesine tutsak edilen Özdoğan'ın kanser tedavisi gördüğü sırada tutuklandığı, 'hapishanede kalamaz' raporu verilerek tahliye edildiği fakat cezası kesinleştikten sonra tekrar tutuklandığını hatırlattı.

4. evre maksiller sinüs kanseri tedavisi gören Özdoğan'a Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 yıl 4 ay 15 gün ceza verildiğini kaydeden Çiçek, cezanın Temmuz 2021 tarihinde onandığını belirtti.

Cezanın onanmasının ardından kanser tedavisi devam eden Özdoğan'a İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından 1 Ekim 2021 tarihinde "hapishanede kalabilir" raporu verildiğini belirten Çiçek, Özdoğan'ın 2 Ekim günü tutuklanarak Denizli T Tipi Kocabaş Hapishanesine götürüldüğü bilgisini paylaştı.

Özdoğan'ın hapishaneye götürüldüğü gün işkenceye maruz kaldığını kaydeden İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, kalp ritim bozukluğu yaşadığını ve hastaneye kaldırıldığını, daha sonra bir süre hapishane revirinde tutulduğunu belirtti. Revirin soğuk olması nedeniyle kanser tedavisi için yüzünün ameliyat geçirdiği tarafında şişme olduğu bilgisini paylaşan Çiçek şunları söyledi: "Damağında delik olduğu ve yemekler de baharatlı olduğu için yemek yemekte zorlanmaktadır. Damağındaki ve gözünün kenarındaki açık yaraların kanaması artmıştır. Yüzündeki şişmeyi engellemek için çarşafa sararak ısıtmaya çalışılmaktadır. 2 kez yapılan avukat görüşünde 14 günde 2 kez acile kaldırıldığı ve 17 kez polikliniğe götürüldüğü öğrenilmiştir. En insanı ihtiyaç olan tuvaletine bile 2 kişinin yardımıyla gitmekte ve banyosunu 11 gün sonra 2 kişinin yardımıyla yapabilmiştir."

Özdoğan'ın geçirdiği son ameliyatta, üst çenenin yarısı, elmacık kemiği, göz yaşı kanalları, tükrük bezleri ve  dişlerinin alındığı, bacaktan kemik ve doku nakli yapıldığını kaydeden Çiçek, bu nedenle yüzündeki açık yaralar olduğunu söyledi. Çiçek, son dönemde yüzündeki yaralarda kanlı iltihap akışının arttığını belirtti.

Özdoğan'ın tedavi edilebilmesi için infaz ertelemesi talebinde bulunan Çiçek, "Ağır hasta mahpusların ceza ertelemeleri acilen sağlanmalıdır" çağrısı yaptı.