5 Ekim 2024 Cumartesi

İzmir'de 'hesabı biz ödemeyeceğiz' eylemi

Kafe, Bar Çalışanları Dayanışması İzmir'de yaptıkları açıklamada, iktidara seslendi. Yaşadıkları sorunu dile getiren esnaflar, "Hesabı biz ödemeyeceğiz" dedi. 

İzmir'de Kahvehane, Lokanta, Meyhane, Cafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri caddesinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. "Pandemi, kriz, yoksulluk. Hesabı biz ödemeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; hayatını kaybeden müzisyenlerin fotoğrafları taşındı. 

HDP, ESP, SYKP, KÖZ SMF'nin de destek verdiği eylemin metnini Derya Emrem okudu. Virüsün taraf tuttuğuna inandıklarını söyleyen Emrem, virüsün AKP'liler dışında herkese bulaştığını belirtti. Ramazan ayı boyunca lokantaların kapalı olmasının yaratacağı sıkıntılara dikkat çeken Emrem, "Barlar ve gece kulüpleri 1 yılı aşkın zamandır kapalı. 2020 yılında alkollü içkilerden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 16,5 milyar TL. Bu rakam İçişleri ve Dışişleri gibi yüksek bütçeli iki bakanlığın toplam bütçesinden bile fazla. Bu denli katma değer yaratan bir sektör neden açılamıyor? AK Parti hükümeti alkol tüketimini kamusal alandan, açık mekanlardan silip evlere kapatmak istiyor. 'İçen içsin ama gizli gizli, evinde içsin' deniliyor" diye konuştu.

Emrem, şöyle devam etti: "Tekrar ediyoruz; sektörümüz için kısa çalışma ödeneğini ve ücretsiz izin nakdi desteğini yıl sonuna kadar uzatın! İşten çıkarma yasağını sektörümüz açısından yıl sonuna kadar uzatın. Aksi taktirde kitlesel bir işsizlik söz konusu olabilir. Sektörümüzdeki esnafların 2020 yılında tahakkuk eden vergi ödemeleri terkin edilmeli, SGK ödemeleri de yıl sonuna kadar uzatılmalıdır. Son olarak sektörde çalışan arkadaşlarımıza sesleniyoruz; Kafe, Bar Çalışanları Dayanışmasında ve Otel-Turizm İşçileri sendikasında örgütlenelim, birleşelim."