7 Ekim 2024 Pazartesi

İsviçre'de binler Filistin ve Lübnan halkı için yan yana geldi

İsviçre'de binlerce kişi Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmak için bir araya geldi, İsviçre devletine siyonist İsrail'in soykırım suçlarına ortak olmama çağrısı yaptı. 

İsviçre'nin çeşitli kantonlarından aralarında MLKP, Partizan, Young Struggle, Sosyalist Kadınlar Birliği, Revolutionäre Aufbau, Devrimci Gençlik Zürich gibi devrimci örgütlerin aralarında olduğu binlerce kişi Basel Kantonunda Filistin direniş örgütlerinin Aksa Tufanı hamlesinin birinci yılı dolayısıyla bir araya geldi.

'SOYKIRIMA KARŞI TUTUM ALIN'
Filistin komitesinin çağrısıyla Basel De-Wette parkında gerçekleşen eylem Filistin için Öğrenciler (Students for Palestine) adına yapılan konuşma ile başladı. "İsrail'in sivillere karşı yaptığı saldırıları batılı devletler destekliyor. Üniversitelerimiz özel şirketlerle anlaşmalar yaparak soykırımı destekliyor. Biz Filistin için Öğrenciler olarak tüm akademik enstitülerimizi İsrail'in uygulamış olduğu soykırımlara karşı uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun tutum almaya çağırıyoruz" dedi. 

SLOGANLARLA YÜRÜYÜŞ
Filistin Komitesi de yaptığı konuşmada İsviçre devletinin de İsrail'in işlediği suçlardan sorumlu tutulduğunu söyledi ve Filistin halkının iradesini kırılmayacağının altını çizdi. Konuşmaların ardından sık sık "Yaşasın özgür Filistin", "Soykırımı durdurun", "Tek yol devrim", "Elinizi Gazze'den ve Libya'dan çekin", "Filistin yalnız değildir", "Nehirden denize özgür Filistin", "Yaşasın enternasyonal dayanışma'' sloganlarının atıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

'İSRAİL SOYKIRIMI LÜBNAN'A YAYMAYA ÇALIŞIYOR'
İsviçre'nin bankalarının yer aldığı Bank Verein'da Lübnan hakkında konuşma yapıldı. Siyonit İsrail'in Gazze'de yıllardır yaptığı gibi insanları göçe zorladığını ve güvenli alanlarda insanları bombaladığı söylenen konuşmada, İsrail'in soykırım politikasını Lübnan'a yaymaya çalıştığı ve İsviçre devletinin ahlaki, insanlık görevlerini yerine getirmesi gerektiğine vurgu yaparak İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik soykırımı limitli kara operasyonu değil soykırım ve işgal olarak adlandırmak zorunda olduğunun altı çizildi. Son olarak, "Direnen Filistin ve Lübnan halkları mutlaka kazanacaktır" vurgusu yapıldı.

'FİLİSTİN ÖZGÜR OLANA KADAR KİMSE ÖZGÜR OLMAYACAK'
Eylem Kaserne'de kurulan sahne ve stantların orada devam etti. Gazzeli aktivist, "Filistin için örgütlenin. Faşistlere karşı örgütlü mücadeleyi geliştirin. Herkes özgür olana kadar kimse özgür olmayacak, Filistin özgür olana kadar kimse özgür olmayacak" dedi.

Zäme Stoh International'de Fransa'da hala tutuklu olan Lübnanlı komünist Georges Ibrahim Abdallah için özgürlük çağrısı yaptı. Alana Georges'a ve tüm politik tutsaklara özgürlük pankartı asıldı.

Eylem sloganlarla sona erdi.