18 Ekim 2024 Cuma

İran'da 35 şehirde bulunan hapishane kent dışına taşınacak

İran molla rejimi şehirlerdeki kalabalığı öne sürerek, önümüzdeki 10 yıl içinde 35 hapishaneyi kent dışına taşımayı planladıklarını açıkladı. Politik tutsaklar arasındaki dayanışmanın engellenme amacı günde plan kapsamında, tutsakların direnişiyle bilinen Evin Hapishanesinin de müzeye dönüştürüleceği duyuruldu. 

İran molla rejimi, politik tutsaklarla dayanışmayı engellemek için on yıl içinde 35 hapishaneyi şehir dışına taşıyacak. Planı açıklayan yargı makamları gerekçe olarak şehirlerdeki kalabalıklığı ve sıkışıklığı azaltmak olduğunu öne sürdü. 

İşkenceye karşı siyasi tutsakların direnişiyle bilinen Evin Hapishanesinin de müzeye dönüştürülmesi tartışılıyor. 

İran Ceza ve İnfaz Kurumları Başkanı Gulam Ali Muhammedi, "Cezaevlerinin şehir dışına taşınması için 100'e yakın projemiz var. Şehir dışına taşınacak 35 hapishanenin inşası için gerekli fonun karşılanması konusunda Kamu Malları Satış Yüksek Kurulundan izin aldık" dedi.

Gulam Ali Muhammedi, Meşhed, Zencan, Tahran, Miyana, Yezd, Meşgin, Erdebil, Buşehr, Kirmanşan, Bane ve Bicari'deki hapishanelerinin nakledilmesi için ön çalışmaların tamamlandığını söyledi. İran'ın direnişleriyle olduğu kadar işkenceleriyle de ünlü hapishanesi olan Evin Hapishanesi de şehir dışına taşınacak. Tahran Belediye Meclisi ise hapishanenin müzeye dönüştürmeye hazır olduklarını açıkladı.

Tahran İl Meclisi Turizm Komitesi Başkanı Seyid Ahmed Alavi, "Evin Cezaevini müzeye çevirmeye hazırız ancak yargının da bu konuda hazırlığı olması gerekiyor" açıklamasını yaptı. 2001 yılında İran Meclisi cezaevlerinin şehir dışına taşınmasına ilişkin yasayı kabul etti. O tarihten bu yana 43 hapishane şehir dışına çıkarıldı. Bu kararın alınmasına etkili olan konulardan biri hapishanelerdeki -özellikle politik tutsaklarla- kurulacak toplumsal dayanışmanın gelişmesini engellemek, toplumsal duyarlılığın önüne geçmek oluşturuyor. Çünkü İran toplumsal mücadeleler tarihinde hapishaneler direnişi ve bu direnişlerle dayanışmalar da önemli bir yer tutuyor.