5 Ekim 2024 Cumartesi

İkizköy'de keşif yapıldı

Maden genişletme ve kömür taşıma bandı projelerinin ÇED olumlu raporlarının iptali için ikizköylülerin açtığı davada bilirkişi keşfi yapıldı. 

İkizköy'de YK Enerji'nin maden genişletme ve kömür taşıma bandı projelerinin ÇED muafiyetinin iptali için İkizköylülerin açtığı davada bilirkişi keşfi yapıldı. 

Muğla 3. İdare Mahkemesi'nde görülen davada maden mühendisi, harita mühendisi, makine mühendisinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti ile sahada inceleme yapıldı. Keşfe İkizköy avukatı Arif Ali Cangı liderliğinde katılan İkizköy ekibinde davaya müdahil olan Bodrum Belediyesi vekili, Muğla Barosu temsilcisi ve İzmir Barosu gözlemcisi avukatlar ile TEMA Vakfı temsilcisi, Halk sağlığı uzmanı, doğa koruma uzmanı, çevre mühendisi İkizköy KARDOK Derneği yönetimindeki İkizköylüler ve davacı İkizköylüler katıldı.

'DOĞAMIZA, HAYATLARIMIZA MAL OLAN BU YATIRIMLARI İSTEMİYORUZ'
Bilirkişi keşfi öncesi bir açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi kömürün bedelini on yıllardır ödediklerini dile getirdi. Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayanların 40 yıldır termik santrallerin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşadıklarına dikkat çekilen açıklamada, "Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanı'mızı, ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor. 40 yıl önce Muğla'da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Şimdi, bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimizi sormuyor" denildi.

Termik santraller için üretim yapılan kömür madeninin 40 yıldır çok sayıda köyü yutarak en son İkizköy'e dayandığına dikkat çekilen açıklamada, "Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız" denildi.