5 Ekim 2024 Cumartesi

İHD'den açıklama

Sosyal medya üzerinden tepkisel paylaşımları gerekçe gösterilerek başlatılan hukuk dışı soruşturmanın gözaltı ve sınırdışı kararlarla devam ettiğini belirten İHD İstanbul Şubesi, ayrımcılığın suç olduğunu vurguladı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, "Ben muz yiyemiyorum onlar kilolarca muz alıyorlar" diyerek Suriyelileri hedefe koyan  bir sokak röpörtajı üzerinden başlayan tartışmaların, Suriyelilerin sosyal medya üzerinden gösterdikleri tepkisel paylaşımlar gerekçe gösterilerek dün başlatılan hukuk dışı soruşturma, gözaltı ve sınırdışı kararları ile devam ettiğini belirtti. 

Sokakta başlayan ve nefret saldırılarına zemin hazırlayan ayrımcı söylemin, Göç İdaresi Başkanlığı, emniyet ve yargı eliyle eyleme geçirilerek büyütüldüğü  dile getirilen açıklamada, mülteciler hakkında yayılan çok sayıdaki yalan bilgiye "muz tartışması" ile bir yenisi eklendiği söylendi. 

Açıklama, şöyle devam etti: "Birlikte yaşamı tehdit eden her tür davranıştan kaçınmak bir gerekliliktir. Ancak ağır emek sömürüsüne maruz kalan, bu topraklarda insanca yaşama koşulları sağlanamadığı için ölümü göze alarak umut yolculuklarına çıkan mültecileri ‘muz' tartışması ile hedefe koymak ama itiraz etmelerine bile izin vermemek bir bütün halinde zalimliktir. Bu zalimliğe karşı geliştirilen ve ‘alaycı' tabir edilen sosyal medya paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, savaşın devam ettiği Suriye'ye sınırdışı edilmelerine karar verilmesi kabul edilemez. Bu durum ayrımcılık ve geri gönderme yasağı yanında , mültecilik hakkı ve ifade özgürlüğünün açık ihlalidir ve derhal durdurulmalıdır. Ancak bununla kalınmamalı, ayrımcı söylem ve eylemlerde bulunanlara yönelik idari ve hukuki yasal işlem başlatılmalıdır."