5 Ekim 2024 Cumartesi

İHD: Mülteciler İstanbul Havalimanında hak ihlaline uğruyor

İHD İstanbul Şubesi, İstanbul Havalimanında tutulan mültecilerin durumuna ilişkin dernek binasında açıklama yaptı, hak ihlallerine son verilmesi çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi  İstanbul Havalimanında tutulan mültecilere yönelik hak ihlalleline ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dernek binasında yapılan açıklamada İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu. Türkiye'ye sığınmacı yada turist olarak gelen mültecilerin İstanbul Havalimanında tuttuklarını aktaran Yoleri, "Resmi olarak açıklanmadığından bu durumdaki kişilerin sayısı tam bilinememekte. Ancak bu kişilerin uluslararası koruma başvurusu yapmalarındaki zorluklar kadar tutulma koşullarından kaynaklı sorunlar dikkat çekmekte. Başvuru sonucuna kadar temel insani ihtiyaçların karşılanmadığı bu bölgede zorla tutulmaya devam edilmeleri, başlı başına ciddi insan hakları ihlallerine zemin yaratmaktadır" diye konuştu.

Yoleri, havalimanında mültecilerin hak ihlaline uğradığına dikkat çekerek, Türkiye'de mültecilerin haklarına ilişkin sorunlara değindi.

2016 yılında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında para yardımı karşılığında mültecilerin Türkiye'de tutulması için yapılan anlaşmayı hatırlatan Yoleri, Türkiye'nin 1951 Cenevre Sözleşmesine koyduğu coğrafi çekince nedeni ile Avrupa ülkeleri dışından gelenlere mülteci statüsü tanımadığını belirtti. Yoleri, "Türkiye'de bulunmak zorunda kalan mülteciler için bu durum, sorunları çözümsüz bir noktaya taşımış oldu" dedi.

Başvurular sırasında ciddi sorunlar yaşandığını da aktaran Yoleri, "Mültecilerin kimliksiz ve korumasız kalmalarına, geri gönderilmelerine, uluslararası koruma hakkından yararlanamamalarına neden olmaktadır" diye kaydetti.

Yoleri, konuya ilişkin önerilerini sıraladı:

" Havalimanı transit bölgede tutulma uygulamasına son verilmeli, havalimanında uluslararası koruma başvurusu yapan mülteciler derhal ülke içine alınmalı ve tüm diğer başvuru sahipleri ile aynı haklara sahip olmaları sağlanmalı ve gerekli hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.  

Mültecilerin havalimanı transit bölgede alıkonulması 'idari gözetim' olarak tanımlanmalı ve idari gözetim uygulamasına dair yargı mekanizmasına tabi kılınmalıdır.

Havalimanında tutulan mültecilerin uluslararası koruma başvurularının düzenli olarak kayıt altına alınması sağlanmalı, sistematik hale gelen başvuruların kayıt altına alınmaması sorununa karşı derhal etkili bir başvuru yolu oluşturulmalıdır.

Havalimanında tutulan mültecilerin adli ve idari mekanizmalara erişimlerini mümkün kılacak imkanlar sağlanmalı, düzenlemeler yapılmalı, hukuki yardım ihtiyacının karşılanması noktasında barolarla işbirliği yapılmalıdır.

Avukatların transit bölgedeki kişilerle/müvekkilleri ile görüşmeleri izne tabi olmaktan çıkarılarak, avukat müvekkil görüşmesine uygun bir görüşme alanı sağlanmalı ve günün her saatinde bu görüşme mümkün olmalıdır.

Hava Yolu Taşıyıcılarının Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesi gereğince taşıyıcı firmanın sorumlu olduğu, havalimanı transit bölgede tutulan mültecilerin beslenme, barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması sırasında yaşanan sorunların, aynı yönetmeliğin 6. maddesi kapsamında Mülki İdare Amirliği tarafından etkin denetimi ve temel ihtiyaçların karşılanması konusundaki eksikliklerin giderilmesi sağlanmalıdır."