5 Ekim 2024 Cumartesi

İHD: Ege bölgesindeki hapishanelerde 147 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi, Ege bölgesinde bulunan hapishanelerde yaşanan hak ihlaline ilişkin hazırladıkları raporu şube binasında basın toplantısı düzenleyerek açıkladı.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Ege bölgesinde bulunan hapishanelerde yaşanan hak ihlaline ilişkin rapor hazırladı. Kırıklar, Şakran, Menemen, Kepsut, Ödemiş, Akhisar, Manisa, Aydın, Denizli, Burhaniye ve Muğla hapishanelerine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde tutsakların aktarımlarını derleyen İHD, şube binasında basın toplantısı düzenleyerek raporu açıkladı.

Basın toplantısında raporu okuyan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, ilk olarak hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. İHD Genel Merkezi'nin güncel listesine göre hapishanelerde 590'ı ağır en az bin 564 hasta bulunduğunu hatırlatan İncin, pandemi sürecinde duran hastane sevklerinin yeniden başladığını fakat bu kez başka sorunlar yaşandığını söyledi. Hastaneye giden tutsaklara 14 günlük karantina uygulandığının bilgisini veren İncin, karantina koşullarının tutsaklar bakımında işkenceye dönüştüğünü, bu nedenle pek çok tutsağın hastaneye gitmek istemediğini kaydetti.

HABERLEŞME KEYFİ OLARAK ENGELLENİYOR
İzmir 2 Nolu T Tipi Hapishanesinde 5 Covid-19 vakası olduğunu ve tutsaklara test yapılmadığını aktaran İncin, "Anayasal hak olan dilekçe verme, mektup gönderme ve faks ile haberleşme hakları hapishanelerde tamamen idarenin keyfiyetine kalmış durumdadır. Mahpusların Adalet Bakanlığına, kurumlara, sivil toplum örgütlerine, derneğimize, aile ve yakınlarına, ve hatta kendi dosyaları ile ilgili mahkemelere göndermek istedikleri dilekçeler engellenmekte, işleme alınmamakta, alınsa dahi gönderilmemektedir" diye belirtti.

Tutsaklarla görüşme yaptıkları Ege bölgesindeki hapishanelerde 147 hak ihlali yaşandığını tespit ettiklerini kaydeden İncin, taleplerini şu şekilde sıraladı:

" Başvuru ve şikayetler herhangi bir kısıtlama olmaksızın ve derhal gerekli mercilere ulaştırılması sağlanmalı.

Mahpusların aile ve dış dünya ile temas hakkı engellenmemeli.

Anadilde görüşme, yazışma ve savunma hakları yasal güvence altına alınmalı, keyfi engellemeler kaldırılmalı.

Mekan ve üst aramaları insan onuruna aykırı olmayacak şekilde ve pandemi sürecinde hijyenik koşullar yaratılması koşuluyla olmalı.

Mahpuslarla ilgili olarak 'ayrımcılık yasağına' aykırı düzenleme ve uygulamalardan vazgeçilmelidir.

İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan mahpuslar ve tüm hapishanelerdeki mahpuslar üzerindeki tecrit uygulamasına derhal son verilmelidir."