5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP, Sincan Hapishanesini raporuna 'çıplak arama' şerhi koydu

HDP, Meclis Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Alt Komisyonu Sincan Hapishanesi raporuna şerh düştü, komisyonun çıplak arama saldırısına uğrayanlarla görüşmediğine dikkat çekti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Meclis Tutuklu ve Hükümlü Haklarını İnceleme Alt Komisyon üyeleri, komisyonun Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne dair hazırladığı rapora şerh düştü. Komisyonun 4 Mart 2021 tarihinde Sincan'daki hapishanelere gerçekleştirdiği ziyaret sonrası hazırlanan rapora şerh düşen HDP, komisyon raporunda çıplak arama işkencesine yer verilmediğine dikkat çekti.

HDP şerhte, kimi tutsakların 2016-2020 yıllarında hapishane girişinde çıplak aramaya maruz kaldıkları yönündeki beyanlarına yer verdi. Şerhte, "Bir kadın mahpus 10 yıl önce çıplak arandığını, arama sırasında kendisinden çömelerek ıkınmasının istendiğini beyan etmiştir" diye belirtildi.

TUTSAKLARLA GÖRÜŞÜLMEDİ
Şerhte, 19 Aralık 2020 tarihinde Sincan F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Yücel Yavuz ve SGDF üyesi Taylan Devrim Eryılmaz'ın ayakta sayım vermedikleri bahanesiyle darp edildikleri, kıyafetlerinin zorla çıkarılması suretiyle çıplak aramaya maruz bırakıldıklarına yönelik beyanlarına da yer verildi.

HDP'nin şerhinde, "Mahpusların temel hak ve hürriyetlerine aykırı olan, kamuoyu vicdanını ciddi oranda rahatsız eden çıplak aramanın uygulandığı bu mahpuslarla görüşme yapılmaması önemli bir eksiklik olmuştur. Her ne kadar cezaevi girişinde çıplak aramanın uygulanması mevzuata dayandırılsa ve zorunlu durumlarda yapılması belirtilse de halihazırda bir kötü muamele aracı olarak çıplak arama uygulanmaktadır. Bu suçtur, işkencedir" denildi.

EKMEK VE YEMEK YETERSİZ 
Şerhte, ayrıca pandemi döneminde tutukluların sağlığa erişmeleri konusunda ciddi sorunların yaşandığı ve kelepçeli muayene dayatıldığı belirtildi. Tutukluların temiz suya erişme sorunu yaşadıkları, yemek ve ekmeğin yeterli verilmediği aktarıldı. Şerhte, "Kadın mahpuslar tekstil işleri yaptıklarını, işin ağır olduğunu ve çalıştıkları sürenin karşılığı olan ücreti alamadıklarını ifade etmişlerdir" diye kaydedildi.