5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP bir kez daha İstanbul Sözleşmesi için genel görüşme istedi: İkinci kez reddedildi

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin ve feshinin yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek, gerekli önlemlerin alınması için ikinci kez Meclis'in acil toplanması için genel görüşme istedi. HDP'nin görüşme teklifi ikinci kez AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, gece yarısı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla geri çekilen İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin ve yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla Meclis'in acil ve özel bir gündemle toplanması için ikinci kez genel görüşme istedi.

Çekilme kararının tüm kadın kazanımlarının ortadan kaldırılacağı gibi tüm toplumda derin bir kaygı ile karşılandığı, sözleşmeden çekilme kararının ardından erkek şiddetinin artacağına dair ortaya çıkan emareler ve sosyal medya paylaşımları ve şiddeti destekleyen söylemlerin kadınların kaygılarını arttırdığını belirten Beştaş ve Oluç, sözleşmeden çeklime şeklinin usulsüzlüğüne dikkat çekti ve parlamenter iradenin yok sayıldığını kaydetti. 

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, "Parlamento yetkilerinin gaspının kadın kazanımlarına dönük olarak gerçekleştirilmiş olması kadına yönelik şiddetle mücadelede büyük bir zafiyete yol açacağı nettir. Bu bağlamda sözleşmeden çekilmenin yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve buna yönelik alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla parlamentoda derhal bir genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz" dedi. 

İKİNCİ KEZ REDDEDİLDİ
HDP’nin İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin yaratacağı tahribatların araştırılması ve çözüme kavuşturulması için Genel Kurul'da görüşme talebi ikinci kez AKP-MHP oylarıyla reddedildi