'Hatice Onaran yalnız değildir'
İHD İstanbul Şubesi, tutsaklara para yatırdığı için tutuklanan üyeleri Hatice Onaran'la dayanışmak üzere kendisine para gönderdi ve bu hukuksuzluğun derhal son bulmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, tutsaklara para yatırdığı için tutuklanan üyeleri Hatice Onaran'la dayanışmak için Beyoğlu'nda bulunan dernek binası önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde, "Hak savunucularına yönelik yargı baskısına son! Hatice Onaran yalnız değildir" pankartı açıldı.
Basın açıklamasını İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. Onaran'ın 34 gündür Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edildiğine işaret eden Yoleri, "Hatice Onaran; hapishanedeki yakını ve derneğimize yardım başvurusunda bulunan birkaç mahpusa insani bir duyarlılıkla, 450 lira gibi cüzi miktarda bir parayı hapishane idaresi hesabına yatırdığı için 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet' suçlamasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezasıyla cezalandırılmıştır. Bu karar insan haklarına, hukuka, akla ve vicdana aykırıdır" ifadelerini kullandı.
'YÖNETMELİKLE DÜZENLENİYOR'
Tutsaklara para yatırmanın ve yatırılan paranın nasıl harcanacağının yönetmelikle düzenlendiğini belirten Yoleri, tutsaklara elden para verilmediğini, hapishane idaresine yatırıldığını, yatırılan paranın da tutsaklara elden verilmediğini, elektronik para ödeme sistemi ya da kantin hesabına aktarıldığını ifade etti.
Tutsakların yapacağı harcamaların bakanlıkça belirlenen limit dahilinde sistem üzerinden gerçekleştirildiğini aktaran Yoleri, "Mahpuslar adına cezaevine yatırılan paranın kullanım tasarrufu tamamen idarenin yetkisindedir. Kullanımı yönetmelikçe belirlenmiş olan mahpuslara yatırılan paranın 'terör örgütünün finansmanı' olarak değerlendirilmesinin hukuka aykırılığı su götürmez bir gerçektir" dedi.
'MAHPUSLAR EKONOMİK OLARAK DA YIPRATILMAK İSTENİYOR'
Onaran'a verilen cezanın gerçek amacının tutsakların hapishanede ekonomik ve sosyal haklarından mahrum bırakılması olduğunu vurgulayan Yoleri, "Hapishanelerde artan hak ihlalleri ve tecridin ağır etkileri ile mücadele eden mahpuslar ekonomik olarak da yıpratılmaya, yalnızlaştırılmaya çalışılmaktadır. İçme suyu ve temizlik malzemelerini dahi parayla satın almak zorunda olan mahpuslara ekonomik desteği engellemek için akıl almaz yollara başvurulmaktadır. Terörün Finansmanı Yasası, uzun süredir hapishanelerdeki mahpuslara para yatıran ailelere, vasilere, avukatlara, yakınlarına ve insan hakları savunucularına yönelik yargısal baskı aracı olarak kullanılmaktadır" dedi.
"Normalde çetelerin kara para işlemlerini ve DAİŞ gibi örgütlerin ekonomik kaynaklarını kısmak için getirilen düzenlemelerin; mahpuslara para yatıran ailelere, vasilere, avukatlara, yakınlarına ve insan hakları savunucularına yönelik yargı baskısı olarak kullanılması açık manipülasyondur" ifadelerini kullanan Yoleri, tutsaklarla dayanışmanın suç olmadığını vurgulayarak, bu nedenle bugün Onaran'a para göndereceklerini belirtti.
'BU HUKUKSUZLUĞU DÜZELTMEK İÇİN DERHAL HAREKETE GEÇİN'
Yoleri, şöyle devam etti: "60 yaşında, yüzde 79 engelli raporu olan ve kolon kanseri tedavisi gören ağır hasta mahpus Hatice Onaran, kanunlara uygun biçimde para yatırma işlemi gerçekleştirdiği için hayati riski olan hastalıkları dikkate alınmadan hapishaneye konulmuş ve 34 gündür Gebze Kapalı Kadın Hapishanesi'nde tutulmaktadır. Hatice Onaran'ın, hastalıklarının tedavi ve takibi yanında özel beslenme ve hijyenik bir ortamda yaşama ihtiyacı bulunmaktadır. Bu koşullar hapishane koşullarında sağlanamayacağından kanser hastalığının nüks etmesi, yayılması ihtimali güçlenmektedir. Başta Adalet Bakanlığı, Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi Başkanlığı ve Yargıtay Başsavcılığı olmak üzere bütün ilgili kamu görevlilerini Hatice Onaran hakkındaki bu hukuksuzluğu düzeltmek için harekete geçmeye çağırıyoruz."
Açıklamanın ardından hak savunucuları dayanışma amacıyla Onaran'a postaneden para gönderdi.