5 Ekim 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Kılıç'ın diş tedavisi yapılmıyor

HDP Milletvekili Remziye Tosun, Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması için soru önergesi vererek 50 yaşındaki hasta tutsak Kılıç'ın durumunu Meclis'e taşıdı. 

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde bulunan 50 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Keskin Kılınç uzun zamandır diş problemi çekiyor. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED)'in aktardığı bilgilere göre 25 yıldır hapishanede bulunan hasta tutsak Kılınç'ın diş tedavisi önce geciktirilmiş ardından tedaviye başlanılmış ancak tedavi iyi yürütülmediği ve hastaneye gidip geldiği için pandemi kısıtlamaları çerçevesinde sürekli karantinada tutuluyor.

Bu uygulamaların tek başına hayatını idame ettiremeyecek veya idame ettirmekte zorlanan hasta tutsakların hastaneye gidememesine, sağlık hakkına erişememesine ve tedavilerin yeni bir işkenceye dönüşmesine neden olduğunun altını çizen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Remziye Tosun, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. 

Tosun'un yönelttiği sorular şöyle: 
"Mehmet Keskin Kılınç'ın tedavisinin geciktirilmesinin gerekçesi nedir?
Mahpusların hastaneden dönerken karantina altına alınması gibi pandemi kısıtlamalarının özellikle hasta mahpuslara yönelik yeni bir işkence biçimi olduğu Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
Bakanlığınız hasta mahpuslara yönelik pandemi kısıtlamalarını iyileştirmeye dönük çalışmaları nelerdir?
Ekim ayı itibariyle Diyarbakır cezaevlerinde kalan hasta mahpus sayısı kaçtır?"