5 Ekim 2024 Cumartesi

'Hasta tutsak Hayati Deniz Kaytan serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsak Hayati Deniz Kaytan'ın durumuna dikkat çekti, tüm ağır hasta tutsakların tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hapishanelerde bulunan hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle her hafta gerçekleştirdikleri basın açıklamasının 373'üncü haftasında, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan hasta tutsak Hayati Deniz Kaytan'ın durumuna dikkat çekti.

Basın metnini okuyan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, Kaytan'ın daha önce beynindeki tümör nediyle ameliyat olduğunu hatırlattı, sağ elini kullanamadığını belirtti.

Sol omzundaki kurşun yarası nedeniyle yaşadığı sorunları da aktaran Turgut, “Kar yanığından kaynaklı sağ ve sol ayak parmakları kesiktir. El ve boyunda fıtık, midede sindirim zayıflığı mevcuttur. Sağlık raporlarına göre el ve ayaklarından kaynaklı olarak engelli raporuna sahiptir" diye konuştu.

Kaytan'ın ayrıca epilepsi hastası olduğunu söyleyen Turgut, "nöroloji uzmanının bulunduğu bir ilde cezaevinde kalması uygundur" raporu verilmesine tepki gösterdi.

Turgut, Kaytan'ın yolladığı mektupta yaşadığı sorunları anlattığını söyledi. Turgut, "Aylardır hastaneye gidiş gelişler dışında revire çıkarılmıyor. Önceden, dilekçe yazdıktan bir ay sonra revire çıkarılmalarına rağmen artık onun da yapılmadığını aktarmıştır" diye kaydetti.

Kaytan'ın tedavisinin aksatılmadan yapılması ve yaşam hakkının korunması gerektiğini belirten Turgut, "Bizler, Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi olarak 373. haftada, cezaevlerinde bulunan hasta mahpusların salgından korunmasını, ayrıca tüm ağır hasta mahpuslar için, bir an önce kapsamlı bir çalışma yapılarak, eşitlik ilkesi gözetilerek tahliyelerinin gerçekleştirilmesini de talep ediyoruz" dedi.

Kaytan ayrıca, "Tüm ağır hasta mahpuslar için, bir an önce kapsamlı bir çalışma yapılarak, eşitlik ilkesi gözetilerek tahliyelerinin gerçekleştirilmesini de talep ediyoruz" diye konuştu.