5 Ekim 2024 Cumartesi

Hapishanelerde baskı ve zulüm sürüyor

Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nden aynı kampüsteki 1 ve 2 Nolu Hapishanelere sevk edilen tutsakların eşyalarına el konuldu ve 11'er gün hücre cezası verildi. Van F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde ise idare "yeni kanun" gerekçesiyle gönderilen çorapları "yasak" diyerek almadı. Aileler, hapishanelerdeki baskı ve zulüm politikalarına karşı dayanışma çağrısı yaptı. 

Hapishanelerde tutsaklara yönelik hak ihlalleri sürüyor. Diyarbakır D Tipi Hapishanesi'nden 1 ve 2 Nolu Hapishanelerine sevk edilen yüzü aşkın tutuklunun, eşyalarına el konuldu ve 11'er gün hücre cezası verildi. Öte yandan Van F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsaklara gönderilen çorap ve kıyafetler "yenin kanun" gerekçesiyle "yasak" denilerek alınmadı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi'nden Mart ayı boyunca yüzü aşkın tutuklu aynı kampüs içinde bulunan 1 ve 2 Nolu Hapishanelere sevk edilirken tutsaklara sevklere dair bilgi verilmiyor, eşyalarına el konuluyor. Sevk edilen birçok tutukluya da disiplin soruşturması adı altında hücre cezası veriliyor.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan oğlu Veysi Miran Işık'ın iki hafta önce 1 Nolu Hapishanesi'ne sevk edildiğini öğrenen Ramazan Işık, önceki gün yaptığı kapalı görüşte yaşanan hak ihlallerini öğrendi. Görüşmenin ayrıntılarını Mezopotamya Ajansı'na aktaran Işık, tutuklulara ait eşyaların tamamına el konulduğunu ve verilmediğini söyledi.

'BANYO VE TUVALETLERE DE KAMERA KONULDU'
Tutuklulara ait birkaç elbise dışında, kalem, kitap, defter, gazete, yazılı notlar ve bazı elbiselerin verilmediğini dile getiren baba Işık, "Tutuklular üzerinde uygulanan bir baskı durumu söz konusu. Doğrusu biz görüşe gittiğimizde, biz bile kendimizi baskı altında hissediyoruz. Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüler devletin yasalarının güvencesi altında olmaları gerekirken, tutukluların baskı altına alınması durumu söz konusu" dedi. Işık, "slogan atma, yüksek sesle konuşma, yasak kitap vb." gerekçeler öne sürülerek disiplin cezası adı altında çocuğuyla birlikte çok sayıda tutukluya 11 günlük hücre cezası verildiğini kaydetti. Işık, cezaevinde koğuşlarda bulunan banyo ve tuvaletlere de kamere konulduğunu belirtti.

Işık, tutsak aileleri olarak bu baskıların son bulmasını istediklerini kaydetti. 

VAN
Van F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde 5 yıldır tutuklu bulunan Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur, oğlu için gönderdiği çorap ve kimi kıyafetlerin "yasak" gerekçesiyle hapishane idaresi tarafından içeriye alınmadığını belirtti. Mezopotamya Ajansı'na konuşan anne Timur, oğluna çorap gönderdiğini ancak idarenin çorapları içeri almadığını söyledi.

'YENİ KANUN' GEREKÇESİYLE ÇORAP BİLE VERİLMİYOR
Hapishane idaresinin eşine "oğlunuz kantinden çorapları alsın" dediğini aktaran anne Timur, "Oğlum bütün ihtiyaçlarını kantinden nasıl karşılasın? Buna gücümüz yetmiyor. Hem neden kantinden alalım? Bir çorap orada 20 TL'ye satılıyor" diye kaydetti. Daha önceden böylesi bir sorunla karşılaşmadığını anlatan Timur, "Oğlumun yanındaki tutuklu kıyafetlerini almış. Gardiyan bu durumun 'yeni kanundan' kaynaklandığını söyledi. Çorabın bile verilmesine izin vermiyorlar. Tutuklular zaten baskı altında ve herhangi bir aktivitelerine izin verilmiyor" diye konuştu. 

Anne Timur, hapishanelerde baskı ve zulmün sona ermesi için dayanışma ve tutsakların sesi olma çağrısı yaptı.