5 Ekim 2024 Cumartesi

'Halkın etrafına örülmek istenen sınırları birlikte yıkayacağız'

Mersin'de halk ile biraraya gelen heyetin içerisinde yer alan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, ziyaretler sırasında "Halkın etrafında örülmek istenen sınırları hep birlikte yıkayacağız" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Berdan Öztürk ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır'dan oluşan heyetin Mersin'de "Faşizme karşı örgütlenelim" şiarıyla temaslarını sürdürüyor. Heyete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şöfer ve Mehmet Alış ile il ve ilçe yöneticileri eşlik etti.

Merkez Yenişehir'deki temaslarını sürdüren heyet, öğle saatlerinde halkla biraraya gelmesinin ardından ilçede bazı aileleri ziyaret etti. Akşam saatlerine kadar ziyaretlerini sürdüren heyet, daha sonra HDP Yenişehir ilçe binasında halk ile biraraya geldi.

Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, bölge ve Türkiye kentlerinde yaklaşık 4 ay önce halk ile buluştuklarını ifade etti. Kürtlerin tarihi bir süreçten geçtiğini aktaran Bayındır, "40 yıldır, kimliğimiz, dilimiz ve özgürlüğümüz için mücadele yürütüyoruz ve zulme karşı mücadele ediyoruz. Son 5 yıldır, insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyoruz. AKP-MHP iktidarı, varlığını 4 parça Kürdistan'daki Kürtlerin yok edilmesi üzerine inşa ediyor. 40 yıllık mücadelemizi parçalamaya çalışıyor. Bundan kaynaklı da her bölgede toplumu parçalamak istiyorlar" dedi.

'HALKI MÜCADELESİ DEVLETİ KARANLIK BİR SÜRECE KOYDU'
Kürtlerin tarihin hiçbir döneminde geri adım atmadığını belirten Bayındır, "Bu halk, değerleriyle, ideolojisiyle ve aileleriyle bugünlere geldi. Halkımızın üzerinde yürütülen politikalara karşı mücadele etmeliyiz. Bunları teşhir etmeliyiz. Halkın etrafına örülmek istenen sınırları, hep birlikte yıkayacağız" diye konuştu. Milyonlarca kişinin katıldığı Newroz kutlamalarına dikkat çeken Bayındır, "Newroz'da ve 8 Mart'ta, halkımız bize yol haritasını gösterdi. AKP-MHP'nin 2023 hedefleri Kürtleri yok etmek üzerine kurulmuş. Ancak, biz bunların hedeflerini boşa çıkaracağız. Halkın mücadelesi sonucu devlet karanlık bir sürece girdi" şeklinde konuştu.

'HİÇBİR İKTİDAR KÜRTLERE BOYUN EĞDİREMEDİ'
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise AKP-MHP iktidarının yarattığı "tek adam rejimi"ne dikkat çekerek, "Kirli bir sistem inşa ettiler. Bu sistemi de Kürtlerin yok edilmesi üzerine inşa etmeye çalışıyorlar. Kürtlerin tarihi, serhildan tarihidir. Kürtler, hiçbir zaman boyun eğmedi. Savunduğumuz şey kimliğimiz, dilimiz ve özgürlüğümüzdür. Hiçbir iktidar Kürtlere boyun eğdiremedi ve eğdiremeyecek de" dedi.

'SAYIN ÖCALAN ORTADOĞU HALKLARINI UYANDIRDI'
Kürtler üzerinde yürütülen politikaları "faşist politikalar" olarak değerlendiren Öztürk, "Kürtler, 40 yıl önce Kürtlüklerinden utanıyordu. Kürtler, köle yapılmak isteniyordu. Kürt halk önderi Sayın Öcalan, Kürtlerin üzerindeki ölü toprağı kaldırdı. Sayın Öcalan, Kürt ve Ortadoğu halklarını uyandırdı. Bundan kaynaklı da Öcalan'a dönük ağır tecrit koşulları devreye konuldu. Faşizm toplumun her tarafına yayıldı. Tecrit ile halkın Öcalan'ın unutmasını istiyorlar. Ama halk Sayın Öcalan'ı unutmadı. İktidarlar, hedeflerine ulaşmadı" şeklinde konuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Kürtler hakkında farklı zamanlarda sarfettiği sözlere değinen Öztürk, "Ama halkın mücadelesi sonucu Soylu'nun hiçbir sözü yerine gelmedi. Tıkanmış sistemlerine karşı Garê operasyonu yaptılar, kendilerine bir hikaye yazmak istediler. Ama istedikleri olmadı. Zulümleriyle birlikte gidecekler" diye konuştu.

'TEK YOL VAR O DA ÖZGÜRLÜKTÜR'
İktidara uyarılarda bulunan Öztürk devamla, "Uzak gitmeyin. Kendi iktidarınız için Türkiye'ye karanlığa sürüklemeyin. Sayın Öcalan İmralı'dadır. Sayın Öcalan özgür olmadan Kürt halkı 4 parçada mücadelesini yürütecek. Kürt halkı sadece kendi barış istemiyor, tüm Türkiye için onurlu bir barış istiyor. Onurlu barış inşa edilirse, Türkiye'de ileriye gider" ifadelerini kullandı. 2013 ile 2015 yılları arasında süren Çözüm Süreci'ne değinen Öztürk, "2 yıl kısa bir süredir. Bu yıllar içerisinde Türkiye'nin misyonu artı o dönemde. Ama onların hesabına gelmedi ve süreç bozuldu. Savaş konseptine döndüler. Bizim için yokluk mümkün değildir. Her türlü zulüm politikalarına rağmen halkı yok edemezsiniz. Kürt halkı, diz çökmez ve boyun eğmez. Bizim tek yolumuz var  o da özgürlüktür, o yol da İmralı'dan geçiyor" şeklinde konuştu.

'KADINLAR TOPLUMDAN İZOLE EDİLMEK İSTENİYOR'
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise kadınlar üzerinde yürütülen politikalara dikkat çekerek, "Türkiye'de faşist bir sistem inşa edilmek isteniyor. Nasıl Kürt halkı üzerinde bir düşmanlık yürütüyorlarsa kadınlar üzerinde de düşman politikaları sürdürülüyor. Kadınlar, tek adam rejimine karşı alanlarda mücadele ediyor. Bundan kaynaklı da kadınlara dönük saldırıları daha da artıyor. Toplumu bitirmek için öncelikle kadınları yok etmek istiyor. En çok da kadınlar üzerinde tecrit ediliyor. Toplumdan izole edilmek isteniyor. Bu saldırılara karşı kadınlar olarak toplumun her alanında mücadele yürüteceğiz. İktidar, en çok da kadınlardan korkuyor" ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılanlar ise Millet ve Cumhur ittifakından ziyade HDP'nin izlediği 3'üncü yol ile ulusal birliğin önemine vurgu yaptı.