5 Ekim 2024 Cumartesi

Gülüm, gardiyanların sistematik taciz ve işkencesini Meclis'e taşıdı

Garibe Gezer tutsak bulunduğu Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde gardiyanların cinsel saldırısına ve işkencesine maruz kaldı. Sistematik tacizden dolayı psikolojisi bozulan Gezer, intihara teşebbüs etti. Sık sık işkence odası olarak bilinen "süngerli oda"da tutulan Gezer hakkında yaşadıklarını kardeşine anlatması üzerine ise disiplin soruşturma açıldı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde Garibe Gezer, "süngerli oda" denilen yerde gardiyanların cinsel  saldırı ve işkencesine maruz kaldı. 15 Mart 2021 tarihinde Kayseri Hapishanesi'nden Kandıra Hapishanesi'ne sevk edilen Gezer, 22 gün hücrede tutuldu, ardından 2 kişilik hücreye alındı ve buradan tek kişilik hücreye götürülmek istendi.

Gardiyanlar, duruma itiraz eden Gezer'i saçlarından ve kollarından tutarak yerde sürükledi, üzerindeki şalvarı çıkararak yarı çıplak bir halde erkek gardiyanların bulunduğu yerlerden geçirilerek hücreye atıldı. Durumu protesto edip hücre kapısını yumrukladığı için gardiyanlar hücreye gelerek Garibe Gezer'i tekme ve tokatlarla darp etti. 

24 Mayıs 2021'de ise erkek ve kadın gardiyanlardan oluşan 8 kişi, hücreye gelerek Gezer'i ağır şekilde darp etti, erkek gardiyanlar postallarıyla Gezer'in boynuna basarak işkence yaptı ve "süngerli oda" diye bilinen odaya götürdü. Burada gardiyanlar Gezer'in kıyafetlerini kaldırıp üst araması yaptı ve ardından Gezer'e cinsel saldırıda bulundu. Bir süre burada tutulan Gezer, süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalıştığı gerçekçesiyle gardiyanlar  tarafından yeniden ağır şekilde darp edildi ve bayıldı.

3-4 saat boyunca ters kelepçe işkencesine maruz kalan Gezer, cinsel şiddetle baş edemeyince aynı gece kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalışmış, çarşafın kopmasıyla düşüp kafasını çarptı. Kafa bölgesinde kanama olmasına rağmen, saatlerce müdahale edilmedi ve yerde bekletildi. 

Revirdeki doktorun ayrımcı tavırlarına da mazur kalan Gezer, uzun süre tedavi uygulanmaması üzerine tedaviyi reddetti. Kanaması ertesi güne kadar devam eden Gezer, maruz kaldığı işkence ve kötü muameleye ilişkin avukatı ve ailesi mektup yazmak istedi ancak bir kısım mektupları gönderilmedi, bir kısmı ise mektup okuma komisyonunca sansürlendi. 

Hapishane idaresi intihar girişiminde bulunan Gezer'in tekrar intihar etme olasılığına rağmen tek kişili odada tutmaya devam etti. Cinsel saldırı ve işkencenin psikolojik etkilerini atlatamayan Gezer, 7 Haziran'da tek başına tutulduğu hücreyi yaktı. Tekrar süngerli odaya atılan Gezer, burada 24 saat tutuldu ve bu süre boyunca havalandırmadan soğuk hava verilerek işkence edildi. Yaklaşık 2-3 metrelik bir alana sahip, 24 saat kamerayla izlenen, tamamen deri ile kaplı, sidik ve dışkı kokusunun dayanılamayacak derecede olduğu,  tuvalet olarak sadece odanın içinde bir deliğin kullanıldığı ve buranın da kameradan göründüğü süngerli oda bir işkence alanı olarak kullanıldı. 

Öte yandan Garibe Gezer hakkında kardeşi ile yaptığı görüşmede yaşadıklarını anlatması üzerine hakkında disiplin soruşturması açıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Garibe Gezer'in hapishanede maruz kaldığı gardiyanların cinsel saldırı ve işkencesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu. Gülüm, bu suçu işleyenler hakkında bir işlem başlatılıp başlatılmayacağını, bakanlığın işkence odası olarak kullanılan "süngerli oda"dan haberder olup olmadığını sordu.