5 Ekim 2024 Cumartesi

Garibe Gezer'in hapishanede uğradığı tecavüz tutanağa geçmedi

Kandıra Hapishanesi'nde işkence gören, erkek gardiyanların tacizine uğrayan ve kadın gardiyanlar tarafından tecavüze maruz kalan Garibe Gezer'in Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne verdiği ifadelerin tamamı tutanağa geçirilmedi. 

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sürgün sevk edilen, "süngerli oda" diye bilinen işkence odasında işkence gören, gardiyanların tecavüzüne uğrayan Garibe Gezer'in Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne verdiği ifadelerin tamamı tutanağa geçirilmedi.

Gezer, 15 Mart'ta Kayseri Hapishanesi'nden Kandıra Hapishanesi'ne sürgün sevk edildi. 22 gün tek kişilik hücrede tutulan Gezer, 3 kişilik hücreye geçmek istedi. Talebi kabul edilmeyen Gezer, durumu protesto edince 24 Mayıs'ta erkek ve kadın gardiyanlar  tarafından darp edildi. Boynuna postallarla basan gardiyanlar, şalvarını çıkardıkları Gezer'i yarı çıplak şekilde erkelerin bulunduğu bölümlerden sürükleyerek geçirdi. Daha sona tamamen izole bir alan olan ve 24 saat kameralarla izlenen "süngerli oda"ya konulan Gezer'e kadın gardiyanlar tecavüz etti.

Gezer, maruz kaldığı işkence ve tecavüz nedeniyle intihar girişiminde bulundu. Kendini asan Gezer, çarşafın kopması üzerine yere düştü. Düşme sonucu kafası kanayan Gezer, tedavi edilmek yerine doktorların da kötü muamelesine uğradı. İnsan dışkısının olduğu bir yerde, 24 saat boyunca kameraların önünde zorla tutulduğunu anlatan Gezer'in yaşadıklarını duyurmak için yazdığı mektuplar da ailesine ulaştırılmadı. Telefon görüşmesinde yaşadıklarını ailesine anlatan Gezer'e, 5 gün hücre cezası verildi. Gezer'in yaşadıklarını anlatmasını engellenmesi bununla da sınırlı kalmadı.

Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Diren Yurtsever'in haberine göre, Gezer'in Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne verdiği ifadenin tamamı tutanağa geçirilmedi. Tutanağa sadece kötü muamele, çıplak bir şekilde yerde sürüklenmesi, bileklerinin bükülmesi, zorla hücreye götürülmesi ve erkek gardiyanlar tarafından cinsel tacize uğraması geçirildi. Gezer'in kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğradığı, gördüğü işkence, tecavüz ve kötü muamele nedeniyle yaşamına son verme girişimi, sonrasında kafasında kanama olmasına rağmen doktorların müdahale etmeyerek iki saate yakın bekletilmesi, "süngerli odada" elleri arkadan kelepçeli bir şekilde 4 saat bekletilmesi yönündeki ifadeleri tutanağa eklenmedi.

Gezer, yaşadıklarının ardından Kocaeli İnfaz Hakimliği'ne hakkındaki disiplin cezalarının kaldırılması için başvuru yaparak, aynı zamanda şikayette bulunsa da, başvurusu reddedildi.