5 Ekim 2024 Cumartesi

Gardiyanlar, arama sırasında ayakkabılarını eline almayan tutsağı darp etti

Silivri Hapishanesi'nde yaşlı ve kronik hastalıkları olan tutsakların bulunduğu C12 koğuşunda petekler yanmıyor, sıcak su verilmiyor, düzenli olarak su kesintisi yaşanıyor, tedavi hakları engelleniyor. Öte yandan avukat görüşünden dönen bir  tutsak arama sırasında ayakkabısını çıkarması ve eline alması istenmesini reddetmesi üzerine gardiyanlar tarafından darp edildi. 

Silivri Kapalı Hapishanesinde tutsaklara yönelik baskılar gittikçe artıyor. F1 koğuşundaki tutsaklar gece yarısı yapılan baskınlar, kıyafetlerini dahi giymelerine izin verilmeden 5 nolu C12 koğuşuna sürgün edildi. 

Tutsakların çok sayıda hakkı gasp edilirken, havaların soğumasına rağmen peteklerin yakılmadığı, sıcak su verilmediği öğrenildi. Tutsak Nur Muhammed Abay'ın kardeşi Kader Abay, abisiyle yaptığı görüşmeiy ETHA'ya aktardı. 

Kader Abay, şu ifadeleri kullandı: "Sürgün edildikleri C12 koğuşunda yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları olanlar var. Buna rağmen petekler yakılmıyormuş, sıcak su verilmiyormuş, normal su da sürekli kesiliyormuş.

Hasta tutsakların ilaçları verilmiyormuş ve revire de gitmeleri engelleniyormuş. 

Abimin aktardığına göre, koğuştan bir arkadaşı avukat görüşünden dönerken arama sırasında ayakkabısını çıkarmasını ve eline almasını istemiş gardiyanlar. Tutsağın reddetmesi üzerine de darp etmişler. 

Halay çekildiği için koğuştaki herkese ayrı ayrı dava açılmış, gardiyanlar sürekli türkü dahi söyleseler görüşe çıkmalarının  yasaklanacağını söylüyorlarmış. 

Gece yarısı baskın aramalar yapılıyormuş. Yoğun bir psikolojik şiddet uyguluyorlarmış."