26 Aralık 2024 Perşembe

'Eziyet yönetmeliğiyle hekimin tedavi bağımsızlığına müdahale ediliyor'

Aile hekimleri Dersim'de yaptıkları açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın çözeceğini söylediği sorunları çözmediği gibi, sağlık hizmetlerini daha fazla ticarileştirerek halkın sağlığını tehlikeye attığını vurguladı. "Eziyet yönetmeliği"ni kabul etmediklerini vurgulayan aile hekimleri ve sağlık emekçileri, taleplerini sıraladı.

"Eziyet yönetmeliği"ne karşı 5 gün iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, bugün sabah saatlerinde Dersim'de açıklama gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  Dersim Şubesi ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Atatürk Mahallesi 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı.

Açıklamayı SES Dersim Şubesi Hukuk Sekreteri Meral Gülbenat Şimşek okudu.

Sağlık Bakanına, "Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz" sorularını yönelten Şimşek, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun göreve geldiği günden bu yana birinci basamağı ve koruyucu sağlık hizmetlerini geliştireceği, sağlık emekçilerinin tükenmişliğini gördüğü ve sorunları çözeceği yönünde açıklamalar yaptığını ancak bunların hiçbirini gerçekleştirmediğini vurguladı.

'SAĞLIK BAKANLIĞI NE YAPIYOR'
"Ancak lafla peynir gemisi yürümemektedir. Bakan ne söylüyorsa tersini yapmakta. Ne yapıyorsa tersini söylemektedir" diyen Şimşek, sağlıkta ticari çeteler eliyle yenidoğan bebeklerin hayatı pahasına SGK üzerinden halkın parasının hortumlandığını, sağlık emekçilerine yönelik fiziksel şiddetin arttığını, aşı temininde sorun yaşandığını, hastanelerde randevu bulunamadığını, hekimlerin günde 70-80 hasta bakmak zorunda kaldığını, sağlık emekçilerinin tükenmişlik içinde olduğunu, deprem bölgesinde birinci basamak sağlık hizmetinin hala konteynerlerde verildiğini hatırlattı. 

"Bakanlık ne yapmaktadır" diye diye soran Şimşek, sorunların çözülmesi bir yana izlenen politikalar, çıkarılan yasalarla derinleştirildiğine dikkat çekti.

'AİLE HEKİMLERİNE HALKI TEDAVİ ETME 5 YILDIZ AL YETER DENİYOR'
1 Kasım'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana daha da kötüye götürecek uygulamalar içerdiğine işaret eden Şimşek, "Görevi halkımıza bilimsel tedaviler uygulamak olan aile hekimlerine 'halkı tedavi etmene gerek yok 5 yıldız alsan yeter' deniliyor. Hekimin tedavi bağımsızlığına müdahale edilerek uygun gördüğü ilaçları reçete etmesi engelleniyor. Entegre sağlık merkezlerinde her gün mesai yapan aile hekimleri ayda en az 5 nöbet tutmaya zorlanıyor. Kronik hastalık takibini önemsiyoruz denilerek kime hizmet ettiği bilinmeyen HYP sistemine veri girilmesi şart koşulup kabul etmeyenler sözleşme feshi ile tehdit ediliyor" diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin "eziyet yönetmeliği" olarak nitelendirdiği yönetmeliğin, koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, aile sağlığı merkezlerinin sayısının, donanımlarının, ekiplerinin artırılarak güçlendirilmesi düzenlemesini içermediğini, hastalara ve koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermediğini, hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırladığını, belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ettiğini, karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içerdiğini, yapılan işin kalitesine değil sayısına değer verdiğini, hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırdığını söyledi.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarının aile sağlığı merkezlerinde mesai dışında paralı olarak gerçekleştirileceğini hatırlatan Şimşek, etkililiği belirsiz bu yöntemlere hastaların kamu eliyle yönlendirilmesine tepki gösterdi.

Raporların ücretli verilmesinin, "paralı olunca vatandaş talep etmez" mantığına dayandığını kaydeden Şimşek, aile hekimleriyle hastaların karşı karşıya getirileceğine ve önlenmeyen sağlıkta şiddetin artacağına işaret etti.

HALK SAĞLIK HİZMETİ ALMAK İÇİN DAHA FAZLA ÖDEME YAPACAK
Katkı katılım payı artırılarak halk cebinden daha fazla ödeme yapmaya zorlandığını vurgulayan Şimşek, "Hasta eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Ancak eziyet yönetmeliği yukarıda belirttiğimiz gibi 2. 3. basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini, gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir" diye ekledi.

Şimşek şunları söyledi: "Bakanlığa soruyoruz; madem halkın sağlığını ve sağlık emekçilerinin iyiliğini düşünüyorsunuz, bu kadar kanun teklifi ve yönetmelikler içinde neden yenidoğanların ticari çeteler elinde ölmesini engelleyecek düzenlemeler, örneğin SGK'nın özel hastanelerden hizmet almasını durduran düzenlemeler yapmıyorsunuz?  Neden deprem bölgesinde gebelerin, küçük çocukların kötü beslenme kaynaklı gelişme geriliğini önleyecek düzenlemeler yapmıyorsunuz? Neden 21. yüzyılda boğmacadan bebeklerin öldüğü bu ülkede aşılamayı geliştirecek düzenlemeler yapmıyorsunuz? Neden sağlıkta şiddeti önleyecek düzenlemeler yapmıyorsunuz?"

Şimşek, daha iyi bir sağlık hizmeti için beş talepleri olduğunu söyleyerek, bu talepleri şöyle sıraladı:
" Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Aile Hekimliği'nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. 
Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır."

Sağlık emekçilerinin sadece kendi hakları değil halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti alması için mücadele ettiğini vurgulayan Şimşek, "Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz" dedi.