5 Ekim 2024 Cumartesi

Erdoğan amirallerin Montrö bildirisine ilişkin konuştu

Emekli 104 amiralin yayımladığı Montrö Sözleşmesine ilişkin bildirinin ardından AKP MYK'sını toplayan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonrası açıklama yaptı, "Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli bir girişimdir. Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayınlamak değildir" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli 104 amiralin 4 Nisan tarihli bildirisinin ardından bugün açıklama yaptı.

Bildirinin yayınlanması üzerine AKP MYK toplantısı kararı alan Erdoğan, toplantının ardından bildiriye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. "Art niyetli" diye tanımladığı bildirinin "darbe imaları" içerdiğini savundu.

Erdoğan, "Bir gece yarısı gerçekleştirilen bu eylem kesinlikle art niyetli bir girişimdir. Emekli amirallerin vazifesi 104 tanesi bir araya gelerek siyasi bir tartışma konusunda darbe imaları içeren bildiriler yayınlamak değildir. Emekli amiral sıfatıyla da olsa böyle bir girişim, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bir bühtandır" ifadelerini kullandı.

"Montröden çıkmak gibi bir niyetimiz yok" diyen Erdoğan, Kanal İstanbul projesini savundu, Türkiye'nin, Kanal İstanbul sayesinde İstanbul Boğazı'ndaki ağır deniz trafiği yükünü hafifleteceğini ileri sürdü.

Bildiriye imza atan amiralleri "emekli kamu görevlisi" olarak tanımlayan Erdoğan, "Hiçbir emekli kamu görevlisinin topluca böyle bir yola tevessül etme hakkı yoktur. Buna ifade özgürlüğü diyemeyiz. İfade özgürlüğü, seçilmiş yönetimi darbeyle tehdit eden cümleleri kapsamaz. Yayınlanan bildiriyi özellikle dikkate alıp gereken her tedbiri uygulama kararlılığımızı ortaya koyuyoruz" diye konuştu.

Bildirinin merkezinde ana muhalefet partisi var diyerek CHP'yi işaret eden Erdoğan'ın konuşmasında sık sık demokrasi vurgusu yapması dikkat çekti. Erdoğan, "Demokrasi ve hukuk içinde çözülecek meselelerin darbe imalı bildirilerin bahanesi haline dönüştürülmesi anayasaya yönelik açık tehdittir" dedi.

Erdoğan, bildiride yer alan "sarıklı amiral" ile ile ilgili olarak "münferit" demekle yetindi.