5 Ekim 2024 Cumartesi

Erden'e yönelik hapishanedeki usulsüzlüklere tepki

SES eski Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in hapishanede maruz kaldığı hak ihlallerine karşı açıklama yapan SES MYK, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, eski Eş Genel Başkan Gönül Erden'e yönelik hapishanedeki insanlık onuruna aykırı davranışlara ilişkin açıklama yaptı .

25 Mayıs 2021 Salı günü SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey ve önceki dönem Eş
Genel Başkanı Gönül Erden'in de aralarında olan çok sayıda kişinin gözaltına alındı. Tutuklamaya sevk edilen SES üyeleri serbest bırakılmış ancak yapılan itiraz sonrası Erden tutuklanmış ve Ankara Sincan Kampüsü'nde bulunan L3 Tipi Hapishanede Covid-19 tedbirleri kapsamında 3 hafta karantinada kalmış, testinin negatif çıkması üzerine hapishaneye nakledilmişti.

Burada da bir hafta boyunca karantinada da tutulan Erden'in testinin negatif çıkması üzerine kalmak istediği koğuş ile kendisinden dilekçe istendi. Kendisi de aynı suç tipi ile tutuklu bulunanların kaldığı kadın koğuşunda kalmak istediğini yazılı olarak beyan eden Erden, 15 Ekim 2021 günü kalmak istediği koğuşa naklini beklerken 5 saat boyunca hücreye konmuş ve burada usulsüz bir şekilde bekletildi. Aynı gün hücreden çıkartıldı ve tek başına C1 diye tabir edilen bölüme kondu. Hafta sonu bu bölümde tek başına tutuldu. Yapılan tüm başvurulara rağmen Erden'in durumunda bir değişiklik yaşanmadı. 

SES MYK'sı yaptığı açıklamada, "Öncelikle belirtmek isteriz ki bir tutuklunun keyfi olarak 5 saat boyunca hücrede tutulması kesinlikle ve tek başına tecrit koğuşunda günlerce bekletilmesi kabul edilemez. Bu uygulamayı gerçekleştiren Cezaevi idarecileri hakkında  gerekli inceleme ve soruşturmanın yapılması için Adalet Bakanlığına suç duyurusunda bulunduk. Cezaevi yöneticileri kendilerini adli kolluk yerine koyup uygulama gerçekleştiremezler. İlgili yönetmelik kapsamında tutuklunun talep ettiği koğuşta kalma hakkının yerine getirilmemesi ayrıca inceleme konusu yapılması gereken bir durumdur" dedi. 

1 aydır tutuklu bulunan Erden'in pandemi bahane edilerek izolasyonda kalma, ardından da tek kişilik hücrede bekletilme gibi nedenlerle mektup adresi dahi halen belli olmadığını, arkadaş görüşlerinin başlatılmadığına dikkat çeken SES MYK'sının açıklaması şöyle devam etti: "Haksız yere tutuklanan arkadaşımız bir kez daha adeta tecrit edilerek cezalandırılmak istenmektedir. Buna sesiz kalmayacağız. Arkadaşımız yalnız değildir. SES ve KESK'e üye on binlerce insan arkadaşımızın yürüttüğü emek mücadelesini çok iyi bilmekte ve dayanışma içinde olmaya devam edecektir. Asla arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız.

Çok sayıda Anayasa Mahkemesi, AHİM kararları ve Uluslararası Sözleşmeler demokratik eylem ve etkinliklerle sendikal mücadele kapsamındaki çalışmaların suç sayılmayacağını ifade etmiştir. Tutuklamanın kaldırılması için hukukçularımız tarafından gerekli başvurular düzenli olarak yapılmaktadır. Arkadaşımız üzerindeki baskıların ve tutuklamanın derhal sonlandırılarak eski eş genel başkanımız Gönül Erden'in tahliye edilmesini beklemekteyiz. Sendikal hak ve özgürlükler ile demokrasi mücadelemizi yürütmekten hiç bir baskı, gözaltı ve tutuklamanın bizleri alıkoyamayacağını kamuoyuna saygıyla bir kez daha duyuruyoruz."