5 Ekim 2024 Cumartesi

Engelli mahpuslar Burgu ve Gökcan için tahliye çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 372'nci hafta açıklamasında hasta mahpuslar Yavuz Selim Burgu ve Hakan Gökcan için tahliye çağrısında bulundu. Açıklamada her iki mahpusun engelli raporlarına rağmen tahliye edilmediğine dikkat çekildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi'nde 372'nci hafta açıklamasını yaptı. Açıklamada, Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan Yavuz Selim Burgu ve Afyon E Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan Hakan Gökcan'ın yaşadıkları sağlık sorunlarına dikkat çekilerek, tahliye edilmeleri çağrısında bulunuldu.

Basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, hapishanelerde 604'ü ağır olmak üzere 1605 hasta tutsak olduğunu hatırlattı.

Turgut, Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesindeki hasta tutsak Yavuz Selim Burgu ve Afyon E Tipi Kapalı Hapishanesindeki hasta tutsak Hakan Gökcan'ın durumuna ilişkin bilgi verdi.

Yavuz Selim Burgu'nun, çocukluğunda geçirdiği felç nedeniyle yüzde 54 sürekli engelli olduğunu ve sol bacağını kullanamadığını aktaran Turgut, sağ bacağında ise gonartoz ve asteoartrit gibi hayatını etkileyen rahatsızlık bulunduğunu söyledi. İki koltuk değneği ile yürüyebilen Burgu'nun sol kulağında yüzde 95 işitme kaybı, ileri derece böbrek hastası olduğunu kaydeden Turgut, hastalıkları nedeniyle 7 kez ameliyat geçirdiği, böbreğinde taş olduğu ve pandemi nedeniyle tedavisinin yapılmadığı bilgisini de verdi.

Turgut şu bilgileri paylaştı: "Kişisel bakımını tek başına yapamayan Yavuz Selim Burgu, engelli mahkumların koşullu salıverilmelerine 3 yıl kala denetimli serbestlik hakkından yararlanmak için İnfaz Hakimliğine başvuru yaptığı ve kanunen 13 Kasım 2020'de serbest kalması gerektiği halde, 'cezaevinde yaşamını devam ettirebilir' raporu verilerek tahliye edilmedi."

Afyon E Tipi Kapalı Hapishanesinde kalan Hakan Gökcan'ın, 2014 yılında geçirdiği iş kazası sonucu sağ kolunu dirsekten eline kadar kaybettiğini belirten Turgut, sağ kalça kısmının kaslarının ameliyatla alındığını, yürümekte ve oturmakta zorlandığını aktardı. İş kazasının vücudunun birçok bölgesinde kas, sinir ve dokulara zarar verdiğini kaydeden Turgut, yüzde 46 engelli raporu bulunan Gökcan'ın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, "Yavuz Selim Burgu ve Hakan Gökcan'ın engellilik durumlarından kaynaklı olarak yasanın tanımış olduğu denetimli serbestlik hakları kullandırılmalıdır. Tüm hasta mahpusların tedavi ve tetkikleri tam ve eksiksiz olarak yapılmalı, hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek tüm mahpusların tahliyesi sağlanmalıdır" çağrısında bulundu.