5 Ekim 2024 Cumartesi

Ekolojik eksiklerin bulunduğu rapor Meclis'e taşındı

HDP Milletvekili Murat Çepni, ekolojik açından çok sayıda eksikliklerin bulunduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'na dair Bakan Kurum'un yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi. 

Çevrenin, doğanın, ekosistemin, biyolojik çeşitliliğin, doğal ve kültürel kaynakların korunması ve korunan alanların arttırılması amacıyla Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma
Projesi başlatıldığı ve bu çalışmaların sona gelindiği Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından kamuoyuna açıklandı.

Doğal sit alanlarının tespit ve tescil yetkisi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne verildi. Bu kapsamda, daha önce nitel tespit ve göreceli kararlarla tescili yapılmış doğal sit alanlarının, biyo-ekolojik, jeolojik, hidrojeolojik, jeomorfolojik ve peyzaj değerlerinin belirlenmesi 4 mevsimi kapsayacak şekilde uzman proje ekiplerince, teknik esaslar ve bilimsel bulgular doğrultusunda hazırlanması gerek.

Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2020 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'nda Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu hazırlama sürecinde birçok eksiklikler olduğu tespit edildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, raporda yer alan eksikliklere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un derhal yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. Çepni, şu soruları yöneltti: 
"Yönetmelik'te belirtilen tüm görev unvanları (orman mühendisi, ziraat mühendisi, biyolog, şehir plancısı, su ürünleri mühendisi, jeoloji mühendisi, peyzaj mimarı, çevre mühendisi, harita kadastro mühendisi) Bakanlıkta bulunan kadrolar olmasına karşın, Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma raporlarının 22 tanesi neden ihale ile firmalara yaptırılmıştır? Bu firmalara ne kadar ödeme yapılmıştır?
İhaleyi alan firmaların teknik ekiplerinin yönetmelikte belirlenen kriterleri taşıyıp taşımadığı neden araştırılmamıştır? Bilimsel kriterlere uygun olmadan ve eksik kadro ile hazırlanan raporların geçerliliği sorgulanmakta mıdır? Bu raporlara göre derecesi düşürülen sit alanları olmuş mudur?
Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporları neden yönetmelikte belirtilen kriterler esas alınarak hazırlamamaktadır? Bu durumun raporun amacı ile çeliştiğini düşünmüyor musunuz?
İhaleyi alan firmaların rapor hazırlama sürecindeki ihmal ve aksaklıkların tespiti Bakanlığınız tarafından yapılmış mıdır? Rapor hazırlama sürecinde bu firmaların denetimi ne şekilde yapılmaktadır? Teknik şartnamede belirtilen şartlara uymayan firmalar için yaptırımınız olmuş mudur?
Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu hazırlanmasında akademisyenler ve demokratik kitle örgütleri ile işbirliği neden yapılmamaktadır?
İzmir-Manisa ve Muğla İlleri Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporlarında teknik esaslar ve sözleşme/teknik şartname hükümlerine uygun rapor hazırlanacak mıdır? Bu alanlar için yeniden bakanlık personelince oluşturulacak teknik ekip ile rapor hazırlanması gerektiğini düşünmüyor musunuz?"