5 Ekim 2024 Cumartesi

Eğitim-Sen: Üniversitelerde yüz yüze eğitim kaderine terk edilmiş durumda

Eğitim-Sen üniversitelerde başlayan yüz yüze eğitim sürecinde yaşanan sorunlara değindi. Yüz yüze eğitimin kaderine terk edildiğine dikkat çekilen açıklamada, salgın sürecinde alınması gereken önlemlerin alınmadığına işaret edildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), pandemi sürecinde başlayan üniversitelerdeki yüz yüze eğitim sürecinde gerekli tedbirlerin alınmadığına işaret etti. Yüz yüze eğitimin kaderine terk edildiğini kaydeden Eğitim-Sen, "Covid19 salgını ve salgınla mücadelenin yürütülme biçimi eğitimin tüm kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yaşanan sorunları derinleştirdi. Siyasi iktidarın ve YÖK'ün yüz yüze eğitime başlanacağı yönündeki açıklamalarına ve salgın yönetimi kapsamında alınması gereken tedbirlerin belli olmasına rağmen ciddi ve etkili adımların atılmaması üniversiteleri, öğretim elemanlarını ve öğrencileri kendi kaderine terk eden bir politikaya dönüştü" diye belirtti.

Covid-19 pandemisi sürecinde üniversitelerde başlayan yüz yüze eğitim sürecinde ikili öğretim uygulaması ya da sınıfların seyreltilmesi politikası izlenmediğini belirten Eğitim-Sen, büyükşehirlerdeki üniversitelerde 200 kişiyi bulan, daha küçük kentlerdeki üniversitelerde ise 70-80 kişilik sınıflarda eğitim yapıldığı bilgisini paylaştı. Açıklamada, önlemler alınmadığı için öğrenciler arasında fiziksel mesafe uygulamasının hayata geçirilemediği kaydedildi.

Üniversitelere girişte HES kodu sorgulaması birçok üniversitede uygulanmazken, birçok üniversite senatosu, derslerin yüzde 40'ının uzaktan, yüzde 60'ının yüz yüze yapılması kararı aldı, fakat bu kararlar alınırken bölümlerin görüşleri alınmadı.

Bir başka sorun ise öğrencilere ve personele maske dağıtımının yapılması ve maske kullanımının denetlenmemesi. Pek çok üniversitede dezenfektan noktaları da yetersiz.

Öğrenciler yüz yüze eğitim için geldikleri fakültede dersten çıkıp kötü bağlantı koşullarında çevrimiçi eğitime girmeye zorlanırken, bunun için yeterli bilgisayar olanağı olmadığından kendi telefonlarından bu derslere bağlanıyorlar. Yurtlarda ise internet bağlantıları ya çok zayıf ya da hiç yok ve kapasitelerinin üstünde öğrenci bulunuyor.

Yemekhane ve kantinlerde fiziksel mesafeye ve gerekli hijyen koşullarına dikkat edilmiyor.

Eğitim-Sen açıkladığı sorunların yanı sıra çok sayıda sorunun var olduğunu belirterek, "Bu sorunlar göz önüne alınırsa, yüz yüz eğitimdeki ısrarcı politikanın üniversite bileşenlerini 'kaderine terk etmenin' ötesine geçemeyeceği açıktır. Üstelik üniversite bileşenlerinin aşılanması için ciddi bir farkındalık çalışması yürütülmediği de ortadadır” diye kaydetti.

Eğitim-Sen'in uyarılarının dikkate alınmadığına dikkat çekilen açıklamada, üniversite bileşenlerinin ve toplum sağlığının riske atıldığı vurgulandı.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Sağlıklı bir ortamda çalışma hakkının ve eğitim hakkının kullanılabilmesi için mevcut 'üç maymun politikasını' kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Bu nedenle YÖK'ün yayınladığı 'Küresel Salgında Eğitim ve Öğretim Süreçlerine Yönelik Uygulamalar Rehberi' ile 'Kampüs Ortamına Yönelik Uygulamalar Rehberi' metinlerinin 'temenninin' ötesine geçmesi için üniversiteleri mercek altında tutmayı sürdüreceğiz."