5 Ekim 2024 Cumartesi

EGEÇEP'ten İBB'ye: Sermayeyi değil depremzedeleri düşünün 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem riskine rağmen depremden zarar görenlere değil sermayeye destek verdiğine dikkat çeken EGEÇEP, İBB'yi suça ortak olmaması için uyardı. 

Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin emsal artışına onay vermesine tepki gösterdi. Rant ihtiyacına göre değil depremden zarar görenlerin ihtiyacı doğrultusunda karar alınması yönünde çağrıda bulundu.

Açıklama yapan EGEÇEP, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin deprem riskine rağmen sermayeye  destek verdiğine dikkat çekti. "Aksi takdirde, gelecek afetlerden sizleri sorumlu tutacağımızın bilinmesini istiyoruz" ifadelerinde bulunuldu. Depremzedelerin barınma sorunu yaşadığını hatırlatılan açıklamada,"İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olmayı yeğlemiştir. Yıllardır toplanan deprem vergilerini başka alanlarda kullanan iktidar, bu birikimlerle afetzedelerin yarasına merhem olmak yerine, müteahhitlere yeni konutlar yaptırtarak bunları depremzedelere, çoğunun ödeyemeyeceği fiyatlarla vermeyi önermektedir. Ödeyemeyecek olanları ise deprem acısının üzerine yoksullaşma beklemektedir. Büyükşehir Belediyesi ise bu konuda iktidardan geri kalmamak için, emsal artışı getirerek bir yandan müteahhitlere yeni olanaklar sağlarken bir yandan da kenti daha da betonlaştırmanın kapısını açmaktadır" diye belirtildi.

Belediye'nin piyasacı yaklaşımları yerine ortak akla ve çözümler üretilmesi yönünde beklentileri olduğunu aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Her fırsatta, bilime ve çevreye duyarlı olduğunu vurgulayan yerel yönetim, afetzedelerin sorunlarının çözümünde bunu somutlaştırarak ilgili meslek disiplinleri ve çevre örgütleriyle bir araya gelerek üretmesini beklerdik. Gelecekte yaşanacak kaçınılmaz depremler ve sellere hazırlıklı olmak bunu gerektirmektedir. Bu kararın altına imza atan tüm yetkililer, İzmir'deki trafik sorunundan, koku sorunu olduğundan, altyapının yetmediğinden habersizler midir? Bu kent suçundan dönülmezse, gelecekte yaşanacak felaketlerin de baş sorumlularından olacaklarını vurgulamak isteriz."