5 Ekim 2024 Cumartesi

Dr. Rümeysa Berin Şen İstanbul'da meslektaşları tarafından anıldı

İstanbul'da hekimler ve sağlık çalışanları Ankara'da 36 saatlik nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen'i İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa) önünde andı.

36 saatlik nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen'i hekimler İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (Çapa) önünde andı.

"Uykusuz asistan ölüm demektir" pankartının açıldığı anmaya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, CHP Milletvekili Ali Şeker, Dev Sağlık-İş ve SES üyeleri katıldı.

'UYKUSUZ ASİSTAN ÖLÜM DEMEKTİR'
Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan TTB Başkanı Fincancı, "Bu çalışma koşullarıyla daha fazla hayatta kalınamacağını söyledik. Genç meslektaşlarımızın dediği gibi 'Uykusuz asistan ölüm demektir'. Uykusuzluk ve bu ağır çalışma koşulları sağlığa zararlıdır" dedi.

Rümeysa Berin Şen bir iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini vurgulayan Fincancı, "Biz bu iş cinayetlerine ne zamandır tanığız. Meslektaşlarımız tükeniyor, meslektaşlarımız bu tükenmeyle intihara sürükleniyor. Mesleği bırakıyor ya da ülkeyi terkedip gidiyor. Bu gidişe dur demezsek aslında Türkiye hekimsiz kalacak" diye kaydetti.

'BİZ HAKLARIMIZI İSTİYORUZ'
Şiddete uğrayan hekimlere dikkat çeken Fincancı, "Toplumun artık hekimin, sağlık emekçisinin sesini duyması gerekiyor. Eğer duymazsa hekimsiz kalacak, sağlık çalışanlarından yoksun kalacak ve o neüdüğü belirsiz sülüklerde, hacamatlarla, şişelerle tedaviye maruz kalacak. Sonunda zarar gördüğünde onları onaracak bir hekim de bulamayacak. O yüzden biz haklarımızı talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM ÖLÜM DEMEKTİR
Ardından İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, sağlıkta dönüşümün hasta ve hekim için ölüm olduğuna dikkat çekerek 5 dakikada muayene sisteminin yol açtığı sorunlara değindi.

SORUN ÇOK YÖNLÜ
Ardından asistan hekimler adına söz alan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde çalışan Dr. Tahsin Çınar, "Sorunun çok yönlü olduğunu biliyoruz, çözüm aramaktan vazgeçmeyeceğiz" diyerek asistan hekimlerin yaşadığı zorlu süreçleri aktardı. Çınar, mevzuatta yer almamasına rağmen asistan hekimlerin uzun süreli nöbetlerine değindi. Eğitimin niteliksizleştiğine ve iş yerlerinde mobbinge dikkat çeken Çınar, taleplerini sıraladı.

Türk Tabipleri Birliği Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu adına basın açıklamasını okuyan İlyas Kavak, "Biz asistan hekimler nöbet ertesi dinlenmeden mesaiye devam ettiğimiz gibi bir de gün aşırı nöbetler tutuyor, neredeyse ayın yarısında evimize gidemiyoruz. Maksimum ne kadar çalışacağımız hiç konuşulmazken maksimum ne kadar ücret ödeneceği ise her yerde karşımıza çıkıyor. Bu çok net ki, ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Performans sistemi nedeniyle ücret kesintisi yapılacağı zaman akla ilk gelenler hastanenin iş yükünü sırtlayan asistan hekimler oluyor" dedi.

'BİZ ASİSTAN HEKİMLER ARTIK YETER DİYORUZ'
"İnsanca nöbet sayısı ve nöbet ertesi izin hakkını dillendirdiğimizde hocalarımız ve kıdemli asistan hekimler tarafından 'Biz çalıştık, siz de çalışacaksınız.' yanıtını alıyoruz" diyen Kavak, bu düzeni kabul etmediklerini vurguladı. Kışkırtılmış sağlık talebinin, basamaklandırılmayan sağlık sisteminin, belirsiz yönetmeliklerin, adaletsiz görev dağılımının yükünü sırtlamayacaklarının altını çizen Kavak, "Bizi bu şartlarda çalışmaya zorlayanlara soruyoruz… Yanlışa yanlış demeden, yanlışın düzeltilmesi için çaba göstermeden iyi hekimlik yapılabilir mi? Ne zaman bu düzene dur demek için sorumluluk almaya başlayacaksınız? Biz asistan hekimler artık yeter diyoruz. Hekimlik yaparken dayatılan insanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok! Uzmanlık eğitimi almak için geldiğimiz kliniklerde asıl görevimizin öğrenmek olduğunu hatırlatıyor, nitelikli eğitim istiyoruz. İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz. Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını istiyoruz. Hatırlatıyoruz: Köle değil uzmanlık öğrencisiyiz. Yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır!" diye konuştu.