26 Aralık 2024 Perşembe

DİSK asgari ücret raporunu açıkladı

DİSK, hazırlanan asgari ücret araştırması raporunu düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, asgari ücretli bir işçinin enflasyon karşısındaki bir yıllık kaybının 55 Bin TL olduğunu hatırlattı. Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenme sürecinde sadece rakamları duymak istemediklerini belirterek anlaşmazlık halinde grev hakkının kullanımını güvenceye alacak bir asgari ücret belirleme sürecinin işletilmesi gerektiğini ifade etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), DİSK-AR tarafından hazırlanan asgari ücret araştırması raporunu Taksim Hill Otel'de düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. 

"Asgari yaşamak istemiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK yönetim kurulu üyeleri ve DİSK'e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri de katıldı.

Basın metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, 2025 yılı asgari ücreti görüşmelerinin enflasyonun arttığı ancak alım gücünün düştüğü ve yoksulluğun derinleştiği koşullarda yapılacağını hatırlattı. 

Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğini belirten Çerkezoğlu, AKP'nin herkesi yoksullukta eşitlediğini, ücretleri aşağıya doğru baskıladığını ve işçi ve emekçileri asgari bir yaşama mahkûm ettiğini ifade etti. Çerkezoğlu, asgari ücretin temel ücret olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizerek "Bunun yolu sendikalaşmanın ve sendikal hakların kullanımının önündeki engelleri kaldırmak, sendikalaşma ve toplu sözleşme kapsamını genişletmektir" dedi.

'TİS HER İŞ KOLUNDA UYGULANMALI'
"2025 asgari ücreti açıklanırken sadece rakamlar duymak istemiyoruz. Asgari ücreti açıklayan hükümet yetkilisinin, aynı gün, aynı açıklamada, sendikal hakların kullanımının önündeki engellerin kaldırıldığını da duyurmasını istiyoruz. 2024 Aralık ayında sadece asgari ücret değil, toplu iş sözleşmesi hakkına ulaşmanın önündeki yasal ve fiili engellerin kaldırıldığı da ilan edilmelidir. İşverenlerin açtığı ve yıllar süren yetki tespit ve itiraz davalarının toplu iş sözleşmesi sürecini durdurmayacağı, bekletici sebep olmayacağı açıklanmalıdır" diyen Çerkezoğlu, toplu iş sözleşmelerinin sendikasız işyerlerine de uygulanacağının iş kollarının duyurulmasını istedi. 

'BİR İŞÇİNİN YILLIK KAYBI 55 BİN TL'
Asgari ücretin, açlık sınırının bile altına gerilediğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Asgari ücretle çalışanın 2024 yılı boyunca enflasyon karşısında toplam kaybı ise 55 bin TL'ye yaklaştı. Eğer hükümet hedef enflasyon veya gerçek enflasyondan düşük zamda ısrar ederse asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybı kalıcılaşacak" diye konuştu.

'ASGARİ ÜCRET HANE HALKINI İÇERECEK ŞEKİLDE BELİRLENMELİ'
Çerkezoğlu 2025 yılı asgari ücret belirlenirken şu husularar mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini belirtti: "Geçtiğimiz yıl işçiler için, dar gelirliler için gerçekleşen enflasyon karşısındaki kayıplar giderilmeli, bunun yanı sıra büyümeden ve milli gelir artışından hak ettikleri pay çalışanlara mutlaka verilmelidir. Asgari ücret uluslararası standartlara uygun olarak işçinin bakmakla yükümlü olduğu hanehalkı ile birlikte geçinebileceği bir ücret olarak belirlenmelidir. Açlık ve yoksulluk sınırları göz ardı edilmemeli; bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve bir yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmesi asgari ücret ile garanti altına alınmalıdır" dedi.

'ÜRETTİĞİMİZ DEĞER 85 MİLYONA YETER'
AKP-MHP faşist iktidarının ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüreceğini iddia ettiğini ve bu yanlış ekonomi politikasının faturasını ise Türkiye işçi sınıfına ödettiğini belirten Çerkezoğlu, "Hepimizin çalışarak ürettiği toplam değer bu ülkenin 85 milyon insanını, işçileri, emekçileri, emeklileri, kadınları, gençleri, çocuklarımızı insanca yaşatmaya yeter de artar bile. Yeter ki adaletli bir bölüşüm olsun, tercihler değişsin" diye aktardı.

'GREV HAKKINI TANIYANBİR SÜREÇ İŞLETİLMELİ'
Asgari ücret tespit sürecinin antidemokratik biçimde işletildiğini vurgulayan Çerkezoğlu, DİSK'in bu sürece katılımına imkan vermeyen yasal işleyişi eleştirerek tüm konfederasyonların katılımıyla gerçekleşecek ve asgari ücretin belirlenmesinde oluşacak uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içeren bir sürecin oluşturulmasını istedi. 

"İşyerlerinden sokaklara, sokaklardan meydanlara sesimizi yükselteceğiz" diyen Çerkezoğlu, asgari ücret tespit sürecinden beklentilerini ve taleplerini şu şekilde açıkladı:
🔹"Asgari ücret değil toplu iş sözleşmesi kapsamı genişletilmeli.
🔹Asgari ücretin tortalama ücret haline geldiği dikkate alınmalı.
🔹Asgari ücret artışında resmi enflasyon değil, kişi başına GSYH artışı esas alınmalı.
🔹Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yıl içinde tekrar belirlenmeli.
🔹 Asgari ücret belirlenirken geçim şartları gözönünde bulundurulmalı.
🔹Asgari ücret uluslararası kurallara uygun saptanmalı, işçinin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu hanehalkı birlikte hesaba katılmalı.
🔹Asgari ücret sonrası ilk gelir vergisi tarife oranı yüzde 10'a düşürülmeli.
🔹Gelir vergisi tarife dilimleri (asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) yeniden değerleme oranında artırılmalı.
🔹Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalı.
🔹İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalı.
🔹Çağ dışı damga vergisi kaldırılmalıdır.
🔹En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli.
🔹Asgari ücret bütün işçiler ve memurlar için ortak saptanmalı."