5 Ekim 2024 Cumartesi

Demirtaş'ın Yüksel Kocaman'a 'tehdit' davası ertelendi

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'a yönelik "tehdit" ve "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşması görüldü. Demirtaş ve avukatlarının reddi hakim talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme 7 Mayıs'a ertelendi.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı dava kapsamında, 7 Ocak 2020'deki celsede yaptığı savunmada söylediği sözler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı "tehdit ettiği" ve "terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerini hedef göstermek" iddiasıyla 8 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Hapishanesi'nden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Pero Dündar, Filiz Kerestecioğlu, Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selman Gürkan'ın yanı sıra HDP Siirt, Muş, Edirne ve Ankara il eşbaşkanları ile il ve ilçe yönetiminden çok sayıda kişi duruşmayı takip etti. Duruşmada  taraf avukatları salonda hazır bulundu. Diyarbakır'da ise avukatları, Başak Demirtaş ve çocukları da SEGBİS ile bağlandı.

'KOCAMAN'A TEBLİĞAT YAPILDI MI?'
Avukat Hadi Cin, "Bu yargılama ciddi bir faaliyettir ve bizde ciddi insanlarız. Soruşturma re'sen başladıysa mağdurun duruşmadan nasıl haberi oluyor? Yüksel Kocaman'a tebliğat yapıldı mı? Soruşturmadan nasıl haberi oldu? Şuan katılan durumunda. Ankara Başsavcılığına sorulmasını istiyoruz. Bir önceki duruşmada ara karar da 19. ve 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki tüm delilleri istediniz ve sonradan açılan Kobanê soruşturma dosyasını istediniz. Algı oluşturmak istiyorsanız biz kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Eğer adil karar vermezseniz Yüksek Kocaman'ı pozisyonuna düşersiniz" diyen Cin, "Bağımsız bir tutum sergilemenizi talep ediyoruz. Yetmez, aynı bakanlıktan 9 ve 10 Mart tarihine AİHM infaz kararının tercümesini istemeniz lazım. Bu yargısal bağlamda görmeden yargılamanız mümkün değil. Hem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi hem de kararın infazın ilişkin kararın Adalet Bakanlığı'ndan celpini istiyoruz" dedi.

Demirtaş'ın avukatı Levent Kanat ise "Ceza soruşturmasında genel hakların masaya yatırılması, zedelenmemesi gerekir. Bu sorumluluk savcılık makamına düşmektedir. Yüksel Kocaman dönemin baş savcısı. İdari açıdan hem de yükselmeleri açısından bütün savcılar ona bağlı. Buradan bir şey çıkması mümkün değil" dedi.

'HAKKIMDA BİN ÜÇYÜZDEN FAZLA SORUŞTURMA AÇILDI'
Avukatların ardından söz alan Selahattin Demirtaş, "Mahkemenin talepleri tek tek ele alarak karar vermesi gerekiyor. Mahkemenizden talebim ara kararla ilgili talep ettiğimiz hususlar kabul edilsin. Siz kıdemli yargıçlarsınız, bende 12 yıllık avukatım. O kadar kıdemliyim ki daha mahkeme başlamadan nasıl süreceğini tahmin ediyorum. Hakkımda bin üçyüzden fazla soruşturma açıldı. Parlamenter olduğum dönemde 148 soruşturma açıldı. Savcı bir kumpas iddianamesi hazırlayarak tarafsız olmadığını ortaya koydu. Bu mütaalanın altını destekleyecek bir ara karar ile dosyaya yeni bir iddianame koyarak bu kumpasa göz yumdu" ifadelerini kullandı.

Demirtaş ve avukatlar reddi hakim talebinde bulundular. Mahkeme talebi reddederek davayı 7 Mayıs'a erteledi.