5 Ekim 2024 Cumartesi

Demirtaş: İktidar davanın sonucunu siyaset kürsüsünde ilan etti

Kobanê davasında konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, duruşma sonucunun iktidar tarafından siyaset kürsüsünde ilan edildiğine dikkat çekti. Demirtaş, mahkeme heyetinin AKP'li Cumhurbaşkanı tarafından atandığını söyledi ve "Yargı üzerindeki siyasi baskı kalktığı zaman burası mahkemeye dönüşecek. Bir gün mutlaka bu olacak o gün sanık sandalyesinde oturanlar Kobanê'nin gerçek katilleri olacak" dedi. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014'te yaşanan protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) geçmiş dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê davası Sincan Hapishane Kampüsü'nde görülmeye başladı.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen duruşmaya, avukatların yanı sıra HDP Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Ayşe Sürücü, Sezai Temelli, Murat Sarısaç, HDP Ankara il ve ilçe örgütü üye ve yöneticileri ile Eskişehir ve Kırşehir'den çok sayıda kişi katıldı.

Sincan Hapishanesinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, diğer siyasetçiler ise tutuklu bulundukları hapishanelerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Önceki duruşmalarda tahliye edilen HDP Urfa eski Milletvekili İbrahim Binici de duruşma salonunda hazır bulundu.

DEMİRTAŞ: DURUŞMA SONUCU İKTİDAR TARAFINDAN İLAN EDİLDİ
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutukluluk durumuna dair söz aldı. Demirtaş, "Mahkemeniz herhangi bir hukuki karar verme yetkisine, gücüne sahip değil. Geçen hafta boyunca bu duruşmanın sonucunun ne olacağı ülkeyi yöneten siyasetçiler tarafından siyaset kürsülerinde ilan edildi. Ülkenin Cumhurbaşkanı hem mütalaayı, hem ara kararı, hem de hükmü açıkladı. Onun küçük ortağı daha da ileri gitti 'Anayasa Mahkemesi kapatılsın' diyerek hukuka açık bir müdahale gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

'SANIK SANDALYESİNE KOBANÊ'NİN GERÇEK KATİLLERİ OLACAK'
Cumhurbaşkanı'nın Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerini atadığını dile getiren Demirtaş, "Buraya sizi atayan Cumhurbaşkanıdır. Tüm devlet mekanizmasında güç sahibi olmuş siyasi kişi, aynı zamanda bir partinin genel başkanı, neden durup durup bu davaya bu kadar müdahale eder? Türkiye'de başka dava mı yok? Kendisine sormak istiyorum, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılaması yapılan bir tek bu dosyalar mı var? Derdin bu davayı, bizim tutukluluğumuz üzerinden HDP'yi terörize ederek muhalefete saldırmanın bir aracı olarak kullanmak. Toplumu korkutma aracı olarak kullanıyor. Milliyetçiliği kışkırtma operasyonları davası olarak görüyor. Bir diğeri öç alma davası olarak kullanıyor. Hukuki tartışması mahkemelerde tartışılır ama burası bir mahkeme değil. Yargı üzerindeki siyasi baskı kalktığı zaman burası mahkemeye dönüşecek. Bir gün mutlaka bu olacak o gün sanık sandalyesinde oturanlar Kobanê'nin gerçek katilleri olacak" diye konuştu.

Ardından konuşan avukat Cahit Kırkazak, ilerleyen süreçlerde Efkan Ala'nın dinlenmesini talep edeceklerini dile getirdi. Kırkazak, "Ülkenin hukuku ve kendi kişisel durumunuz için kimseye hesap vermek zorunda olmadığınız yasada yazılı. Mesleğinize birazcık saygınız varsa bu dosyayı düşürün" ifadelerini kullandı.

Duruşmaya, avukatların savunmalarının ardından bir saatlik ara verildi.