5 Ekim 2024 Cumartesi

Danıştay, basın kartı yönetmeliğinin yürütmesini durdurdu

Danıştay, AKP tarafından Basın Kartı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri, "basın özgürlüğüne aykırı" buldu, yönetmeliğin yürütmesini durdurdu.

AKP ve MHP yandaşı olmayan gazetecileri, gazeteci olarak tanımlamayan Basın Kartı Yönetmeliği'nin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu. Danıştay, yürütmeyi durdurma kararını, "basın özgürlüğüne aykırı" diyerek verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 'milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırılık', 'gazetecilik meslek onurunu zedeleme gibi gerekçelerle basın kartının iptal edilemeyeceğine belirtti. Kararda mevcut yönetmeliğin gazetecileri baskı altında ve endişe içinde tutacağına da dikkat çekildi. Ayrıca basın kartı verilecek kişilerde aranacak şartları içeren temel ilkelerin, bu hakka keyfi bir şekilde müdahale edilmesini önleyici biçimde düzenlenmesi istendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİB) tarafından yapılan düzenleme Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından yargıya taşınmıştı. ÇGD avukatı Onur Can Keskin'in açtığı davada Danıştay 10. Daire, yönetmeliğin sadece bir maddesinin yürütmesini durdurmuştu. Avukat Keskin ÇGD adına karara itiraz ederek konuyu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşımıştı.

Kurul, CİB'nin 'basın meslek onurunu zedeleyecek işler yaptığı/yapması', 'milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması', 'bunları alışkanlık edindiği/edinmesi' gibi gerekçelerle bir gazetecinin basın kartını iptali engellendi.

BASINA SALDIRI SÜRECEK
Danıştay'ın kararının ardından Twitter hesabından açıklama yapan İletişim Başkanı Fahrettin Altun basına yönelik saldırılara devam edecekleri ve benzer bir düzenlemeyi yeniden yürürlüğe koyacaklarının sinyalini verdi.

Altun'un açıklaması şu şekilde: "Basın Kartı yönetmenliğimizin bazı maddeleri Danıştay tarafından iptal edilmiş. Daha iyisini yapmak için derhal çalışmaya başladık. Görevde olduğumuz müddetçe "gazetecilik" adı altında "terörizm propagandası" yapanlarla mücadele edeceğiz. Terör seviciler boşuna sevinmesinler!"