5 Ekim 2024 Cumartesi

'Covid-19 aşısında öncelik gıda çalışanlarına sağlansın'

Covid-19 aşısında önceliğin gıda çalışanlarına sağlanmasını isteyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, gıdanın bir insan hakkı olduğunu ve salt ticari bir meta olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi. 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Covid-19 aşısının gıda sektörü çalışanlarına öncelik sağlanmasına yönelik açıklama yaptı ve bu önceliğin gıda üretiminin güvencesi olduğunu kaydetti. 

Gıdanın bir insan hakkı olduğu ve bu yönüyle salt ticari bir meta olarak görülmemesi gerektiği ifade edilen açıklamada, aşının da aynı ve hatta vicdanları daha da kanatacak şekilde algılandığını ve üretim uygulama süreçlerinde ticari kaygılar bir yana aynı zamanda ülkeler arası diplomatik bir argümana dönüştüğü de belirtildi.

"Resmi açıklamalarla gerçeklikler arasındaki çelişkiyi takip etmekte bile zorlandığımız ülkemizde, aşının tedarik ve uygulamasındaki ağırdan almanın farkındayız" denilen açıklamada, salgın sürecinde başta sağlık gelmek üzere; ulaşım, gıda üretim ve dağıtımı işlerinin yaşamın sürdürülebilmesinde önemli işlevi bulunduğu dile getirildi. 

'GIDA ÇALIŞANLARI COVİD-19'A KARŞI BİR AN ÖNCE AŞILANMALI'
Açıklamada, "Pandemi boyunca üretimin durmadığı gıda sektöründe çalışanların ve binlerce gıda mühendisinin sokağa çıkma yasağında da çalışmaya devam ettiği göz ardı edilmemelidir. Üretimden satışa kadar gıdanın her aşamasında ve resmi kontrollerde görev alan meslektaşlarımızın bu zorlu dönemi sağlıkla geçirebilmeleri alınacak tedbirler ile mümkündür. İlgililerce aşı uygulamalarında gıda üretim zincirinde yer alanlar ikinci öncelikli gruplar arasında sayılmıştır. Ancak, gıda üretiminin kesintiye uğramaması ve artarak sürdürülmesi, emek yoğun bir alan olan gıda sektörü çalışanlarının sağlığının korunmasına bağlıdır. Toplumun en temel ihtiyacı olan gıdanın; üretim, sanayi, lojistik ve perakende aşamalarında çalışanların pandemiye karşı korunması görevi tüm aciliyeti ile yetkililerin önünde durmaktadır. Günümüz için bunun en önemli uygulaması ise gıda çalışanlarının Covid 19'a karşı biran önce aşılanmasıdır" denildi.