5 Ekim 2024 Cumartesi

'Çeşme Turizm Projesine karşı mücadele yürütmek her kurumun görevi'

İzmir Tabip Odası, TMMOB, İzmir Barosu ve EGEÇEP, Çeşme Turizm Projesine ilişkin yapılacak bilirkişi raporu öncesi "Geleceğimiz, yaşam alanlarımız için dur diyeceğiz" şiarıyla 26 Ekim'de gerçekleşecek bilirkişi incelemesine katılım çağrısı yaptı.

İzmir Tabip Odası, TMMOB, İzmir Barosu ve EGEÇEP, Çeşme Turizm Projesine karşı İzmir Mimarlık Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın metnini İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı okudu. Doğal yerlerin korunması gerektiğini ancak inşaat, turizm, sanayi, madencilik ve enerji sektörlerinin baskısıyla plansız yapılaşmalarla talan edildiğine dikkat çekti. Çamlı, "Çeşme Turizm Planı olarak sunulan proje bilimsel dayanaktan yoksun, kamu ve doğa yararına aykırıdır. Kamu kullanımına açık ve devlete ait olan kıyıların, hatta tapuda kaydı olmayan deniz alanlarının turizm amaçlı bölge ilan edilmesi ve hatta özel kullanıma tahsis edilmesi; Başta Anayasa olmak üzere mevzuata aykırıdır" ifadelerini kullandı.

'PROJE RANT POLİTİKALARINA HİZMET SUNMAKTIR'
Projenin İzmir halkını yoksullaştıracağını ve nefes alacak alan bırakmayacağını söyleyen Çamlı, "İklim krizinin sebep olduğu doğal süreçlerin olumsuz sonuçlarının artarak hızlanmasını sağlayacak ve sermaye sahiplerinin elinde köleleştirecektir. Bu sadece bir doğa yıkımı değil aynı zamanda kentimizin ve tüm ülkenin doğal zenginliklerini bir avuç sermaye sahibine kurban eden; sosyal adalet, çevresel adalet gibi temel yaşam ilkelerine aykırı planı, bir turizm planı olarak, kamunun alanlarını ve kaynaklarını kısa vadeli rant politikalarının hizmetine sunmaktır" diye belirtti.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNE ÇAĞRI
Projeye karşı mücadele yürütmenin her kurumun görevi olduğunun altını çizen Çamlı, 27 Ekim'de yapılacak bilirkişi keşfine herkesin katılması yönünde çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: "İzmir için, yaşam hakkımız, geleceğimiz, yaşam alanlarımız için, Çeşme Projesi'ne dur diyeceğiz."