5 Ekim 2024 Cumartesi

Çepni, PTT taşeron işçilerinin direnişini Meclis'e taşıdı

Kod-29 gerekçesiyle haksız ve hukuksuz şekilde işten çıkarılan ve direnişte olan PTT taşeron işçilerine ilişkin Bakan Selçuk'a soru önergesi veren HDP Milletvekili Murat Çepni, sendikalaşmanın engellenmesinin suç olduğunu ve cezasızlık politikası uygulandığını kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, sendikalaştıkları ve hak talebinde bulundukları için Kod-29 ile işten çıkarılan PTT taşeron işçilerinin durumuna ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması üzerine Meclis'e soru önergesi verdi.

PTT taşeron işçilerinin, sendikal faaliyetlere baskıların son bulması ve işçilerin işe iadeleri için başlattıkları direnişin, İzmir Posta İşleme Merkezi önünde ve İstanbul Sirkeci PTT Başmüdürlüğü önünde 106 gündür devam ettiğini belirten Çepni; Türkiye'de işçilerin, sendikal faaliyetleri nedeniyle işten çıkarmalara karşı etkin bir biçimde korunmamakta olduğunu dile getirdi. Temel hak ve özgürlüklerin en önemlilerinden biri olan sendikalaşmanın engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesine göre suç olmasına karşın Kod-29 ile cezasızlık politikası uygulandığını vurgulayan Çepni, şu soruları yöneltti: 

• "Direnişte olan PTT taşeron işçilerinin, Anayasa ve yasalarla ile tanımlanmış sendikal faaliyetleri nedeniyle Kod-29 ile işten atıldıkları ve 106 gündür direnişte oldukları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
• PTT'de taşeron olarak çalışan Park Konak Şirketi işçilerinin Kod 29 ile işten çıkartılması incelenmiş midir? Bu konuda bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapacaktır? İşçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının iadesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
• Sendikalaşma Anayasal bir hak olarak tanımlanmasına karşın iktidarınız sendikalaşmayı suç olarak mı görmektedir? Sendikal hakların kullanılması için yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapacak mısınız?
• Son 5 yılda Kod-29 bahane edilerek işçi çıkartan şirketler hakkında incelemeler yapılmakta mıdır? Haksız şekilde işçileri işten çıkartıldığı tespit edilen işverenler hakkında cezai işlem uygulanmış mıdır?
• Kod 29 ile işten çıkartılan işçilerin açtığı davalara Bakanlığınız müdahil olmakta mıdır?
• Sendikal haklarından yararlanan işçilerin Kod 29 ile işten çıkartıldıkları dikkate alındığında, işverenin, sendikaya üye olma ve sendikal faaliyette bulunma haklarını engelleyici davranışlarda ve uygulamalarda bulunmaması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır? Bu konuda yasal düzenlemeler yapılacak mıdır?
• Pandemi sürecinde, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının oluşturulmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
• Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 8-4-2021 tarihinde yayınlanan genelgesinde Kod-29'u maddelere ayırarak, ayrı numaralar vereceği açıklanmıştır. İşverenlerin sadece beyan ile işçileri işten atmamaları için Kod-29'u tamamen kaldırmayı düşünmüyor musunuz?"