5 Ekim 2024 Cumartesi

Buldan: Üçüncü yol siyasetini büyüteceğiz

HDP, parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere il eşbaşkanları toplantısı gerçekleştiriyor. Toplantının açılışında konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, HDP il eşbaşkanlarının her kapıyı çalacağını, her eli tutacağını, emekçi, ezilen halkların içerisinde etkin bir çalışma yürüteceğini söyledi. Buldan, "Tarihsel olarak var olan, sistemin içinden gelen devletçi iki egemen bloka karşı üçüncü yol siyasetini büyüteceğiz ve demokrasi ittifakını genişleterek ülkeyi bu karanlıktan kurtaracağız" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) il eşbaşkanları toplantısını Ankara'da gerçekleştiriyor. Toplantıya HDP il eşbaşkanlarının yanı sıra HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile, HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar katıldı.

Parti kapatma davası gündemli toplantının açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP'de yönetici olmanın burjuva partilerinde olduğu gibi rant ve servet getirmediğini belirterek, "Buradaki her bir arkadaş; Denizlerin Mahirlerin, İboların, Mazlumların ruhunu Türkiye halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesiyle birleştirerek özgürlük mücadelesinin bir neferi ve öncü gücü olarak çalışmaktadır" dedi.

HDP'yi umudun partisi yapan şeyin bu iddia ve mücadele pratiği olduğunu kaydeden Buldan, "Her bir yönetici arkadaşımız, umutsuz zamanlarda dahi topluma umut olmanın bilinci ve kararlılığıyla hareket etmektedir. Tüm engellememe ve baskılara rağmen bunlara göğüs gererek partimizi daha da ileriye taşımak, büyütmek ve başarıya ulaştırmak için gece gündüz büyük bir emek sarf etmek, fedakarca özveriyle çalışmak hiç kimsenin harcı değildir. Bunu ancak HDP'liler yapar. Bizler yaparız, sizler yaparsınız" diye konuştu.

'KADINLAR, ERKEK İKTİDARA MEYDANI BIRAKMAYACAK'
8 Mart ve Newroz'da ortaya çıkan iradeye dikkat çeken Buldan, "Kadınlar faşizmin ancak kadın mücadelesiyle yenilgiye uğratılacağını Türkiye'yi yönetenlere ve Türkiye halklarına gösterdi. Kadınlarda asla yılgınlık yoktur, direniş vardır. Tereddüt yoktur, inanç ve kararlılık vardır" dedi.

Buldan, cesaret ve kararlılığın 8 Mart ile sınırlı kalmadığını, Newroz alanlarının, halkı yok sayanlara, baskı ve sindirmeyle korkutmaya çalışanlara karşı milyonların irade beyanı olduğuna işaret etti. "Halkın uyarısını ciddiye almayanlar büyük yanılacaktır, büyük kaybedecektir" diye konuştu.

Kadınların İstanbul Sözleşmesinden imzanın çekilmesine karşı mücadelesine de değinen Buldan, kadınların erkek iktidara meydanı bırakmayacağını söyleyerek, kadınların İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

'HDP DİRENİŞLE ÖRÜLÜ YAŞAM BİÇİMİDİR'
HDP fikriyatının bu topraklarda güçlü bir şekilde kök saldığını söyleyen Buldan şunları belirtti: "HDP denildiğinde herkesin aklına lotus çiçeği gelsin istiyoruz. HDP de lotus misali çok renkliliğin, yaşamın adıdır. HDP zamanı gelmiş bir fikir, yolunu bulmuş bir düşüncedir. Bu su mutlaka mecrasında ve kaynağa mutlaka ulaşacaktır. HDP siyasi bir parti olmanın ötesinde direnişle örülü bir yaşam biçimidir. Eşit ve özgür yaşama adanmışlıktır. Başı dik yürümenin adıdır."

'HDP DİMDİK AYAKTA'
HDP'nin faşizme, adaletsizliği, erkek egemenliğine karşı mücadele gücü olduğuna işaret eden Buldan, HDP'nin üçüncü yol olduğunu söyledi. "Tekçi otoriter yönetim karşısında Demokratik Cumhuriyetin güvencesi ve kalesidir. HDP halkların özgürlüğüne açılan üçüncü yoldur. Halkların kendisidir, halkların geleceğidir" dedi.

İktidarın saldırılarının HDP siyasetini ortadan kaldıramayacağını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "HDP her zaman olduğu gibi dimdik ayaktadır. Ayakta olmaya devam edecektir. Bu kaleyi düşürmeye güçleri yetmeyecektir" diye konuştu. Buldan, HDP hakkındaki kapatma davasına da değinerek şunları söyledi: "Türkiye halklarının HDP'de vücut bulan değişim umudunu, barış umudunu faşizmin karanlığına teslim etmektir hesapları. Kapatma davasını birlikte planlayan tekçi iktidarın iki ortağı bu davayla Türkiye'yi kapatmayı hedeflemektedir. Kimsenin hak ve adalet talep edemeyeceği, yolsuzluk düzenine ses edemeyeceği mutlak bir faşizm düzeni kurmak istiyorlar."

İktidarın HDP'yi emekçi, yoksul halkın direniş ve mücadele ortaklığını sağladığı için hedef aldığına işaret eden Buldan, "Ama ne yaparlarsa yapsınlar asla yolumuzdan dönmeyiz. Baş eğmeyiz, dayatılan bu zulme razı gelemeyiz. Direniriz, mücadele ederiz ve mutlaka kazanırız. İktidarın gündeminde kapatma olabilir, HDP'nin önünü kesme arayışları olabilir. Bizim gündemimizde ise güçlü demokrasi ve gerçek adalet davası ve mücadelesi vardır" diye konuştu.

'ÜÇÜNCÜ YOL SİYASETİNİ BÜYÜTECEĞİZ'
HDP il eşbaşkanlarının halkın içerisinde daha etkin bir çalışma yürütmesi gerektiğine işaret eden eden Buldan, "Her kapıyı çalacağınızı, her eli tutacağınızı biliyoruz. Yoksulun, haksızlığa uğrayanın, mağdurun yanında olacağınızı biliyoruz. İnsanların çaresiz olmadığını, HDP'nin onlarla birlikte olduğunu ve onlara umut taşıdığını mutlaka anlatacaksınız ve biz de sizlerin yanında olacağız" dedi.

Buldan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Tarihsel olarak var olan, sistemin içinden gelen devletçi iki egemen bloka karşı üçüncü yol siyasetini büyüteceğiz ve demokrasi ittifakını genişleterek ülkeyi bu karanlıktan kurtaracağız. Bu konuda kararlıyız, iddialıyız. Zulüm varsa karşısında mazlum halkların büyük mücadelesi vardır. Ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız ya da biz yol olacağız."